Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği", Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi durumunda kesilecek cezalara ilişkin usul ve esasları içeriyor.
Fatura Düzenlemeyenlere Artan Oranlı Cezalar
Vergi Usul Kanunu’na göre fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bir takvim yılı içinde birden fazla kez düzenlenmemesi veya alınmaması durumunda hem alıcıya hem de satıcıya tespit sayısına göre artırımlı vergi cezaları uygulanacak. İlk tespitte asgari ceza tutarı 10 bin lira iken, bu tutar ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncüde 40 bin lira, beşinci tespitte ise 50 bin lira olacak. Altıncı ve sonraki tespitlerde ise ceza 100 bin liraya kadar çıkabilecek.
Alıcılar Bildirimde Bulunursa Ceza Almayacak
Alıcılar, fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmediğini vergi dairesine 5 iş günü içinde bildirirse, bu durumda alıcıya herhangi bir ceza uygulanmayacak. Ancak belgeyi düzenlemeyen satıcıya, 3 kat özel usulsüzlük cezası verilecek.
Yanlış Belge Veren Satıcıya Ağır Cezalar
Eğer satıcı, Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen belgeler dışında farklı bir belge düzenlerse ve alıcı bu durumu yine 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse, alıcıya ceza kesilmeyecek. Ancak satıcıya, 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.
Kayıt Dışı Faaliyetler için Yüzde 50 Artırımlı Ceza
Tebliğde ayrıca kayıt dışı faaliyetlerde bulunan kişilere yüzde 50 artırımlı vergi cezası uygulanacağı belirtildi. Vergi dairesine mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyette bulunanlara uygulanacak bu cezalar, mükellefiyet tarihinden önceki dönemler için yeni bir tarhiyat yapılması halinde de artırımlı olarak uygulanacak.
Dijital Reklam ve İlan Bildirimlerine İlişkin Cezalar
Dijital platformlarda yapılan reklam, ilan, satış ve kiralama işlemlerine ilişkin bildirimlerde eksiklik veya yanıltıcı bilgi verilmesi durumunda da her bir bilgi için ayrı ceza uygulanacak.