Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), son zamanlarda telefon ve sosyal medya üzerinden artan dolandırıcılık olaylarına karşı yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyardı. 

Birlik, yaptığı açıklamada, sermaye piyasasında faaliyet gösteren yetkili kurumların adları ile logolarının, sahte olarak düzenlenen aracılık belgeleri ile birlikte kullanılarak, yatırımcıların yüksek getiri vaatleriyle dolandırıldığını belirtti. Yatırımcıların, bu sahtecilik faaliyetleri ile, hesap açmaya ikna edilerek para göndermeleri için yönlendirildiği ve bu tür ihbarların giderek arttığı vurgulandı. 

Açıklamada, yatırımcıların bu dolandırıcılık çabalarına kesinlikle itibar etmemeleri gerektiği ifade ederek, "Sermaye piyasası mevzuatı gereği, Türkiye'de bulunan yatırımcıların sermaye piyasası araçları ile gerçekleştirecekleri işlemler yalnızca Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen kurumlar aracılığıyla yapılmalıdır. SPK onayı olmayan kurumlar tarafından yürütülen işlemler ise izinsiz faaliyet olarak suç teşkil etmektedir" denildi. 

Yatırımcıların, Türkiye'de kurulu olan ve sadece SPK tarafından yetkilendirilmiş kurumlarla çalışmaları gerektiği ve bu yolla güvenli bir yatırım yapabilecekleri bilgisine sahip olmaları gerektiği kaydedildi. Ayrıca, SPK'nın yetkilendirdiği kurumların bilgileri, bu kurumların resmi internet sitelerinden ve TSPB'nin web sayfasından kontrol edilmelidir. 

Cevdet Yılmaz: Küresel Pastadan daha Fazla Pay Almak İstiyoruz Cevdet Yılmaz: Küresel Pastadan daha Fazla Pay Almak İstiyoruz

Açıklamada, "SPK ve TSPB'nin web sitelerinde yer alan kurumsal bilgiler, yalnızca bu kurumların resmi iletişim ve sosyal medya hesapları ile doğrulanmalıdır. Kendini bir sermaye piyasası çalışanı olarak tanıtan şahıslara karşı dikkatli olunmalı, şüpheli durumlarda ilgili kurumların çağrı merkezleri ve genel müdürlük telefonları ile iletişime geçilmelidir" ifadesi yer aldı. 

"IBAN Bilgilerini Teyit Edin" 

TSPB, ayrıca yatırımcıların, yetkili kurumların adıyla açılmış banka hesapları dışında başka hesaplara yatırım amaçlı para göndermemeleri ve bu işlemler öncesinde IBAN bilgilerini yetkili kurumlardan doğrulamaları gerektiğine dikkat çekti. 

Yapay zekâ kullanılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetlerine de değinilen açıklamada, "Yapay zekâ teknolojileriyle oluşturulan sahte sosyal medya hesapları ve videolarla, devlet yetkilileri ve tanınmış iş insanlarının ses ve görüntülerinin yanı sıra, önemli şirketlerin adları, logoları ve unvanları kullanılarak sosyal medyada dolandırıcılık amaçlı içeriklerin yayıldığına dair dikkatli olunması önemle hatırlatılır" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA