TÜBİTAK'ın 'KUTUP 1001' çağrısına gelen projeler arasında yapılan elemeler sonunda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ertuğrul Ağırbaş ile Doç. Dr. Ülgen Aytan’ın desteklenmesine karar verildi. İkili Cumhurbaşkanlığı himayesinde 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde araştırmalar gerçekleştirmek üzere Horseshoe Adasına gitmek için son hazırlıklarını yapıyor. İklim değişikliği ve mikroplastik kirlilik ile birlikte ekosistem risklerini de araştırmak için Ocak ayında yola çıkacaklar.
RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Ağırbaş ile Doç. Dr. Ülgen Aytan'ın ürettikleri projeler, TÜBİTAK'ın bu yıl desteklediği çalışmalar arasına ismini yazdı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde 8'incisi yapılacak olan Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde yeni çalışmalar ortaya koymak için 2024'te Türk Bilim Üssü'nün yer aldığı Antarktika Yarımadası Horseshoe Adası'na gidecek olan bilim insanları, iklim değişikliği ve fitoplanktonları HPLC cihazı ile incelemelerde bulunacak.
Bilim Yolcuğu İçin Gün Sayıyorlar
Prof. Dr. Ağırbaş, 'Fitoplankton Fonksiyonel Grup Oranlarının HPLC Pigment Analizi İle Belirlenmesi Kompozisyonu' projesi içerisinde denizel ortamda meydana gelebilecek değişiklikleri inceleyerek, Antarktika kıtasının iklim değişikliği hakkında araştırmalar yapacak. Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan ise 'Antarktika Horseshoe Adasında Plastik Kirliliği, Kaynakları ve Risk Analizi' projesi ile kıtada plastik kirliliği ve olası ekosistem risklerini araştıracak.
Ocak Sonunda Yol Alıyoruz
Kutup yolculuğu için son hazırlıkları tamamladıklarını ifade eden Prof. Dr. Ağırbaş, "Nasip olursa Antarktika'ya 8'inci seferi düzenleyeceğiz. Üniversitemizden 2 projeyle katılım sağlayacağız. Ocak ayının sonunda, Antarktika'ya, beyaz kıtaya yol alıyoruz. Bu anlamda da hazırlıklarımız devam ediyor. Muhakkak heyecan var. Çünkü gideceğimiz nokta, dünyanın en izole ekosistemlerinden biri. Sadece kendi ülkemiz değil; birçok ülke beyaz kıtaya bilimsel anlamda dünyanın geleceğine katkı yapacak birçok çalışma ile katılıyor. Açıkçası bu bizim için gurur verici bir durum. Sefer boyunca yapacağımız işlerin yavaş yavaş plan koordinasyonunu yapıyoruz. Şu an seferde yanımızda olması gereken bütün ekipmanın bir kısmını önden gönderdik. Bir kısmı da beraberinde bizle beraber seyahat esnasında yanımızda olacak. Sağlık kontrolleri gerçekleştirilecek ve nihayetinde de ana ekip oluşturduktan sonra 3 aşamalı seyahate geçilecek. Ortalama 1 ay gibi bir süre kalmayı öngörmekteyiz" dedi.
Gururluyuz, Azimliyiz, Gayretliyiz
Gururlu olduklarını aktaran Prof. Ağırbaş, devamında "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında böyle bir organizasyonda yer almak, böyle bir bilimsel faaliyette boy göstermek; üniversitemiz ve fakültemiz adına bizim için kıvanç kaynağı. İkinci yüzyıla geçmişken orada olacağız ve çalışmalarımızı izletmek yönünde gayretler sarf edeceğiz. Yapacağımız ve elde edeceğimiz sonuçları, Cumhuriyetimize adanmış olacak. Ülkemizin uluslararası arenada görünürlüğünü arttıracak önemli bir kilometre taşı olarak da tarihe not düşeceğiz diye düşünüyorum. Gururluyuz, azimliyiz, gayretliyiz; eminim ki alnımızın akıyla gidip döneceğiz" ifadelerinde bulundu.
DHA