2023 yılı itibarıyla Türkiye'nin çevre koruma harcamaları büyük bir artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, bu harcamalar bir önceki yıla göre yüzde 56,8 oranında artarak 224,6 milyar liraya ulaştı. Çevre koruma faaliyetlerine ayrılan bu büyük bütçenin büyük bir kısmı, atık yönetimi ve su yönetimi gibi kritik alanlarda kullanıldı.
Harcamaların büyük bir bölümü, mali ve mali olmayan şirketlere ait olup, çevre koruma yatırımlarının yüzde 66,8'i bu sektörden geldi. Devlet ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ise toplam harcamanın yüzde 28,1’ini üstlendi. Kalan yüzde 5,1'lik dilim ise doğrudan hane halklarının çevreye yönelik harcamalarını kapsadı.
Çevre Koruma Harcamalarının Sektörel Dağılımı
Çevre koruma harcamalarının dağılımı ise oldukça çeşitliydi. Bu harcamaların yüzde 63,3’ü atık yönetimi hizmetlerine, yüzde 14,7’si atık su yönetimine ve yüzde 8,3’ü biyolojik çeşitliliğin ve peyzajın korunmasına yönlendirildi. Ayrıca toprak, su kaynakları ve hava kalitesinin korunması için de önemli yatırımlar yapıldı. Havanın ve iklimin korunmasına yapılan harcamalar ise toplam çevre harcamalarının yüzde 2,7’sini oluşturdu.
Yatırım Harcamalarında Düşüş
Çevre koruma yatırım harcamaları 2023 yılında bir azalma gösterdi. Geçen yıl, bu tür harcamalar yüzde 14,9 oranında düşerek 38,2 milyar lira seviyesine geriledi. Bu yatırımların büyük kısmı yine şirketler tarafından yapıldı (yüzde 77,5), ancak kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve devlet de çevreye yönelik yatırımlarını sürdürdü.
Buna karşılık, çevre koruma harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) içindeki oranı 2022’ye göre hafif bir azalma gösterdi ve 2023 yılında yüzde 0,85 oldu.