Sağlık Çalışanları Yeni Yönetmeliğe Karşı Ayakta! İş Bırakacaklar Sağlık Çalışanları Yeni Yönetmeliğe Karşı Ayakta! İş Bırakacaklar

Avrupa'da artan maliyetler ve üretim sıkıntıları nedeniyle fiyatı hızla yükselen, bazı ülkelerde ise satışına kısıtlama getirilen tereyağı, Türkiye’de üretim rekoru kırdı. Geçen yıl ülkede toplam 100 bin tonu aşan tereyağı üretildi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılı boyunca tereyağı üretimi dalgalı bir seyir izledi. Ocak ayında 9 bin 209 ton olarak gerçekleşen üretim, mayıs ayında 8 bin 615 tona, eylülde ise 7 bin 731 tona geriledi. Aralık ayında yeniden artış göstererek 8 bin 945 ton seviyesine ulaştı. Yılın genelinde ise toplam üretim 100 bin 321 ton olarak kaydedildi. Bu rakam, bir önceki yıla kıyasla yüzde 15,2’lik bir artış anlamına geliyor. 

Son beş yıllık üretim rakamlarına bakıldığında da dikkat çekici bir yükseliş görülüyor. 2020’de 78 bin 610 ton olan tereyağı üretimi, 2021’de 84 bin 826 tona, 2022’de ise 95 bin 656 tona çıktı. 2023’te ise üretim 87 bin 65 ton olarak gerçekleşti. 2024 yılı itibarıyla yüzde 15,2’lik büyüme ile 100 bin tonun üzerine çıkılarak yeni bir rekora imza atıldı. 

"Süt Tozu Üretimindeki Artış, Tereyağına da Yansıyor" 

Türkiye'de tereyağı üretiminin artışını değerlendiren Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, süt üretimindeki yükselişin tereyağı üretimine de katkı sağladığını belirtti. 

Çallı, “Süt üretimi arttıkça süt tozu üretimi de yükseliyor. Tereyağı da süt tozu üretimi sırasında elde edilen bir yan ürün. Dolayısıyla süt tozu üretimindeki artış, tereyağı üretimini de olumlu etkiliyor. Türkiye’de üretilen tereyağı ağırlıklı olarak iç pazarda tüketiliyor” dedi. 

Avrupa'da tereyağı arzında yaşanan sıkıntılara da değinen Çallı, şu bilgileri paylaştı: 

"Geçtiğimiz kasım ayında Avrupa'da tereyağı arzında kriz yaşandı. Son dönemde de fiyatlarda ciddi artışlar görülüyor. Hatta bazı bölgelerde satış kısıtlamalarına gidildi. Ancak Türkiye, Avrupa'daki bu durumdan doğrudan etkilenmeyecek. Ülkemizde iç piyasanın korunması amacıyla tereyağı ihracatına sınırlamalar uygulanıyor. Şu an sadece 1 kilogram ve altındaki paketli tereyağlarının ihracatına izin veriliyor. Avrupa'ya ihracat yapabilmek için onaylı çiftliklerden elde edilen sütlerin işlenmesi gerekiyor. Türkiye’de şu anda 41 tesis Avrupa’ya tereyağı ihracatı yapabilecek kapasiteye sahip. Eğer iç piyasada fazlalık oluşursa Avrupa’ya ihracat izninin genişletilmesi sektörümüz için faydalı olabilir." 

Süt ürünleri ihracatının artırılması için üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çallı, özellikle katma değeri yüksek peynir gibi ürünlerin ihracatının teşvik edilmesinin sektör açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA