Bilgisayarı Yeniden Başlatmak ile Kapatmak Arasındaki Farklar Bilgisayarı Yeniden Başlatmak ile Kapatmak Arasındaki Farklar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'deki dijital kullanım verilerini açıkladı. 2024 yılı itibarıyla Türkiye, günlük ortalama 7 saat 6 dakika internet kullanım süresiyle dünyada 19'uncu sırada yer aldı. Türkiye nüfusunun %86,5'i internet kullanıcısı, %93,8'i mobil bağlantı sahibi ve %67,4'ü sosyal medya kullanıcısı.

Bakan Uraloğlu, her yıl dünya genelinde dijital verileri raporlayan We Are Social ve Meltwater'ın hazırladığı 'Dijital 2024 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu' nisan ayı verilerini değerlendirdi. Dünya genelinde cep telefonu kullanım oranının 2024 yılında %69'u aştığını belirten Uraloğlu, 2024 itibarıyla dünya çapında 5,65 milyar insanın cep telefonu kullandığını kaydetti.

İnternette Geçirilen Süre: 19. Sıradayız

Dünya genelinde internet kullanımının büyük bir artış gösterdiğini vurgulayan Uraloğlu, 2024'te dünya nüfusunun %67,1'inin, yani 5,44 milyar insanın çevrim içi olduğunu ifade etti. Küresel internet kullanıcı sayısının önceki yıla göre %3,4 arttığını belirten Uraloğlu, dünya genelinde 5,07 milyar sosyal medya kullanıcısı olduğunu söyledi. Sosyal medya kullanıcı artışı son aylarda yavaşlasa da yıllık %5,4'lük büyüme ile yeni kullanıcı sayısındaki artış 260 milyon civarında gerçekleşti.

Türkiye'nin toplam nüfusa göre interneti benimseme oranı %86,5 ile dünya sıralamasında 36'ncı sırada yer alıyor. Ülkemiz, internette geçirilen süreye bakıldığında günlük ortalama 7 saat 6 dakika ile dünyada 19'uncu sırada bulunuyor.

Sosyal Medya Kullanıcı Sayısı Artıyor

Bakan Uraloğlu, Türkiye nüfusunun %86,5'inin internet kullanıcısı, %93,8'inin mobil bağlantı sahibi ve %67,4'ünün sosyal medya kullanıcısı olduğunu vurguladı. Rapora göre, hücresel mobil internet için ortalama indirme hızı 37,66 Mbps, sabit internet ortalama indirme hızı ise 41,90 Mbps. İnternet kullanımının en yaygın nedenleri arasında bilgi bulmak, haber ve etkinliklerden haberdar olmak, bir şeyin nasıl yapılacağını araştırmak, ürün ve marka araştırması yapmak ile aile ve arkadaşlarla iletişimde kalmak bulunuyor.

Türkiye E-Ticarette 3. Sırada

2023 yılındaki rapora göre, dünya genelinde her hafta çevrim içi satın alım yapan internet kullanıcıları incelendiğinde, Türkiye e-ticarette %64,6 oranıyla dünyada 3'üncü sırada yer alıyor. Ücretsiz teslimat, kolay iade politikası, kuponlar ve indirimler, hızlı ve kolay ödeme ile müşteri yorumları gibi etkenler vatandaşların çevrim içi alışverişe yönelmesinde önemli rol oynuyor. Yeni marka, ürün ve hizmetleri keşfeden kullanıcıların %36,8'i sosyal medya reklamları aracılığıyla bu markaları keşfettiğini belirtiyor. Bu sıralamayı arama motorları, televizyon ve uygulama reklamları takip ediyor.

Kaynak: DHA