Türkiye, yılın ilk dokuz ayında 114 ülkeye 1,16 milyar dolarlık meyve ihracatı gerçekleştirdi.  

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre, geçen yılın Ocak-Eylül döneminde 1,02 milyar dolar olan meyve ihracatı, bu yıl yüzde 13,48’lik bir artışla bu rakama ulaştı. 

Bu süre zarfında en yüksek ihracat kalemi 254,8 milyon dolar ile şeftali oldu. Şeftaliyi, 210,3 milyon dolarla kiraz, 157,2 milyon dolarla elma, 96,4 milyon dolarla üzüm, 85,5 milyon dolarla nar ve 80,5 milyon dolarla incir izledi. Geçen yılın aynı dönemine göre, şeftalide yüzde 7,67, kirazda yüzde 1,05, elmada yüzde 38,61, üzümde ise yüzde 49,60 artış kaydedildi. 

Meyve ihracatının en büyük alıcısı 361,6 milyon dolarla Rusya oldu. Almanya, 195,5 milyon dolarlık alımla ikinci sırada, Irak ise 147,7 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Özellikle Irak’a yapılan meyve ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 200 oranında bir artış gösterdi. 

Batı Akdeniz'in Rolü Önemli 

Türkiye'nin meyve ihracatının yaklaşık yüzde 22’si, Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği üyeleri tarafından gerçekleştirildi.  

Bu firmalar, 74 ülkeye toplamda 254 milyon dolarlık meyve satışı yaptı ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,79 artış sağladı. Batı Akdeniz'den yapılan en yüksek ihracat ise 90,9 milyon dolarla kiraz oldu; kirazda geçen yıla göre yüzde 7’lik bir artış görüldü. Bu bölge, Türkiye’nin kiraz ihracatının yüzde 43’ünü gerçekleştirmektedir. 

Batı Akdeniz’in meyve ihracatında kirazdan sonra en çok satılan ürünler arasında elma, nar, şeftali, üzüm, incir, karpuz, kayısı, kavun ve erik yer alıyor. Bu bölgeden en fazla meyve ihracatı yapılan ülke 94,8 milyon dolarla Almanya olurken, onu Rusya, Hindistan, Ukrayna ve İngiltere takip etti. 

Ekonomik Kriz Nasıl Meydana Gelir? Ekonomik Kriz Nasıl Meydana Gelir?

Kiraz, Elma ve Nar İhracatında Liderlik 

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, meyve üretimi ve ihracatında son yıllarda önemli bir artış yaşandığını belirtti.  

Çavuşoğlu, "Bölgeniz, meyve üretimi ve ihracatında kritik bir rol oynuyor. Neredeyse tüm meyve türlerinde Türkiye’nin ihracatına yüzde 20’den fazla katkı sağlıyoruz. En çok kiraz, elma ve nar ihraç ediliyor. Kiraz ihracatının yüzde 40’ından fazlası bölgemizden sağlanıyor" dedi. 

Kiraz üretiminde yüksek bir kapasiteye sahip olduklarını belirten Çavuşoğlu, "Yıllık yaklaşık 650 bin ton üretimimizin yalnızca 70-80 bin tonu ihraç ediliyor. Kiraz ihracatında daha fazla potansiyel bulunuyor" ifadesini kullandı.  

Ayrıca, bölgenin nar ve elmada Türkiye'nin ihtiyacına önemli katkılar sunduğunu ve nar ihracatının büyük bir bölümünün bu bölgeden gerçekleştirildiğini vurguladı. 

Son olarak, Çavuşoğlu, bölge ve ülke ihracatını artırmak için çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.

Kaynak: AA