Ahmet Mert DOKUZOĞLU’nun 5 Ağustos 2023 tarihli yazısı: UEFA Ülke Puanı Sıralamasında Yükseliş Devam Ediyor

Ülke futbolunun şekillendirildiği, Türkiye’nin her anlamda futboldaki konumunu belirleyen çok önemli bir kriterden sizlere bahsedeceğim bugün. Türkiye, futbolda 2013-2021 yılları arasını Avrupa kupalarında başarısız geçirdi. 2013 yılına kadar aldığımız yüksek puanlar dolayısıyla eridi ve Şampiyonlar Ligi’ne direkt takım gönderemez duruma geldik. UEFA Ülke puanı sıralamaları her 5 yılın puan ortalamalarına göre belirlenen, bu sıralama sonucu ülkelerin kaç takımla kupalara katılacağını, hangi eleme turundan başlayacağını ifade eden bir katsayı sıralamasıdır. Kulüplerin kendi topladıkları puanlarda kupalarda seri başı olup olamamasını belirlemektedir.

Geçtiğimiz sezon 20’nci sırada başladığımız UEFA ülke puanı sıralamasında sezonu 12’nci sırada noktaladık ve bu sezona ise 13’üncü sırada başladık. Senelerdir 5 takımla dahil olduğumuz Avrupa kupalarında bu sezon 4 takımla yarışıyoruz. Dört takımımız eleme turlarına şahane başladı öyle ki toplamda ilk eleme turunda 8 karşılaşmada 6 galibiyet ve 2 beraberlik aldık, bileğimiz hiç bükülmedi.

Bu başarılı sonuçların neticesinde tekrar 12’nci sıraya yükseldik ve önümüzdeki İsviçre ile de puan farkını erittik. İsviçre temsilcisi Basel’in elenmesiyle beraber bu sene içerisinde onları geride bırakacağımız hemen hemen garantilenmiş oldu. Galatasaray Litvanya ekibi Zalgiris’i, Fenerbahçe Moldova ekibi Zimbru’yu, Beşiktaş Arnavutluk temsilcisi Tirana’yı ve ilk kez Avrupa kupalarında boy gösteren Adana Demirspor ise Rumen kulüp Cluj’u saf dışı bıraktı ve kayıpsız şekilde bir sonraki eleme turuna geçtik.

UEFA ülke puanı sıralamasında liderlik koltuğunda 88,928 puanla İngiltere, ikincilik koltuğunda ise 75,927 puan ile de İspanya bulunuyor. Özellikle dokuzuncu sırada bulunan İskoçya 30,650 puanda, onuncu sırada bulunan Avusturya 29,000 puanda ve hemen önümüzdeki İsviçre ise 28,475 puanda bulunuyor. Bu yıl hedefinde gerçekçi düşünmek gerekilirse hedef İskoçya’yı geride bırakıp dokuzunculuk koltuğuna yerleşmek olmalıdır. Özellikle nispeten zayıf Avrupa takımlarının bulunduğu Konferans Ligi’nin varlığı ve bu kupada kalburüstü üç takımımız Fenerbahçe, Beşiktaş ve Adana Demirspor’un olması tezimizi kuvvetlendiriyor.

2024-2025 yılında yeniden 5 takım ile Avrupa'da yer alacağız. Türkiye bu yıl ülke puanı sıralamasında ilk 10'a girmesi halinde 2025-26 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne 2, Avrupa Ligi'ne 1, Konferans Ligi'ne 2 takım gönderecek. Şampiyonlar Ligi'ne gönderilen 2 takımdan 1'i doğrudan grup aşamasında başlayacak ve kaybettiğimiz bu özelliği yeniden kazanmış olacağız.