Kaligrafi sanatçısı ve ressam Etem Çalışkan, 97 yaşında aramızdan ayrıldı. 

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan Çalışkan’ın vefatını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu duyurdu. 

Gua Sha Nedir ve Cilt Sağlığına Etkileri Nelerdir? Gua Sha Nedir ve Cilt Sağlığına Etkileri Nelerdir?

TGC tarafından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi: 

"Uzun yıllar gazetecilik alanında önemli katkılarda bulunan, Türkiye'nin önde gelen kaligrafi sanatçılarından olan Etem Çalışkan’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Atatürk'ün imzasını stilize eden ve Anıtkabir'in kitabelerini yazan ekipte yer alan bu değerli hattatın kaybı, büyük bir boşluk bırakmıştır. Meslektaşımızın ailesine ve basın camiamıza başsağlığı diliyoruz." 

Usta sanatçının cenazesi, yarın öğle namazı sonrası Levent Afet Yolal Camisi'nde düzenlenecek törenin ardından Mersin'in Tarsus ilçesinde toprağa verilecek. 

Etem Çalışkan kimdir? 

1928 yılında Mersin'in Tarsus ilçesinde dünyaya gelen Etem Çalışkan, Mersin Lisesi'nin ardından Güzel Sanatlar Akademisi'ni tamamladı. 

Çalışkan, hattat Emin Barın ve ressam Sabri Berker’in öğrencisi olarak sanat hayatına adım attı ve Anıtkabir kitabelerinin yazımında Emin Barın’ın asistanlığını yaptı. 

Gazeteciliğe, Yeni Sabah Gazetesi'nde ressam ve kaligraf olarak başlayan Çalışkan, Ankara’daki Zafer ve Öncü gazetelerinde, İstanbul’daki Hareket, Dünya, Akşam, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalışarak 1982'de emekli oldu. 

Emekliliği sonrası, Milliyet Gazetesi'ne "Türk Büyükleri"ni, Sabah Gazetesi'ne ise "Yunus Emre Divanı"nı hazırlayan sanatçı, 1980 yılında Atatürk'ün doğumunun 100. yılı anısına basılan gümüş ve altın hatıra paralarının tasarımını yaptı. 

Etem Çalışkan, 2005'te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'ne, 2021’de ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.

Kaynak: AA