Uzman Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Gülfem Özlü Uçan, ağız kanserinin dünyada en yaygın altıncı kanser türü olduğunu belirterek, bu konuda farkındalığın düşük olduğunu vurguladı. Ağız kanserinin genellikle sinsice ilerleyen ve erken teşhisin zor olduğu bir kanser türü olduğunu ifade eden Uçan, dört haftadan uzun süren ağrı, açıklanamayan şişlik, ve üç haftadan fazla süren yutkunma güçlüğü gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Erken teşhisin hayatta kalma oranını artırdığını belirten Uçan, diş hekimlerine bu konuda büyük sorumluluk düştüğünü ve düzenli kontrol muayenelerinin önemine vurgu yaptı. Ağız kanseri riski taşıyan bireylerde farkındalık oluşturulmasının önemli olduğunu belirten Uçan, ayrıca belirtiler arasında kazınamayan lezyonlar, ağızda görülen yaralar, uzun süren ağrı ve şişlik gibi durumların dikkate alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ağız kanserlerinin genellikle belirgin olmayan değişimlerle başladığını ve ilerleyen dönemde semptomlar göstermeye başladığını belirten Uçan, hastalığın yüzde 60'ının semptomlar görüldüğünde ileri evreye ulaştığını ifade etti. Bu nedenle erken tanının kritik önem taşıdığını vurgulayan Uçan, diş hekimlerinin ağız kanseri ve prekanseröz lezyonları saptayabilmesi için yüksek bilgi ve farkındalık düzeyine sahip olmalarının önemine dikkat çekti.