Vücutta Gerçek Bir Sorun Olduğunun Bazı Belirtileri Vücutta Gerçek Bir Sorun Olduğunun Bazı Belirtileri

İş yerlerinde ve evlerde uzun saatler boyunca oturmak, günümüz toplumunun yaygın bir sorunu haline geldi.

Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'da (UCSD) gerçekleştirilen son araştırma, uzun süre oturmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini yeniden vurguluyor. Çalışmada, 63 ile 99 yaşları arasında değişen 5,856 kadın katılımcı, bir hafta boyunca kalçalarına takılan aktivite monitörleriyle izlendi. Katılımcılar, aktivite monitörleriyle ne kadar süre oturdukları belirlendikten sonra 10 yıl boyunca takip edildi.

Araştırma sonuçlarına göre, günde 11 saatten fazla oturan katılımcılar, günde dokuz buçuk saatten az oturanlara göre ölüm riskinde yüzde 57 artış gösterdi. Bu bulgu, aşırı oturmanın yaşam süresini kısaltabileceği ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda önemli bir uyarı niteliği taşıyor.

Ancak, düzenli egzersizin çok fazla oturmanın sağlık risklerini ortadan kaldırdığına dair yaygın bir inanış vardır. Ancak UCSD araştırması, bu inancı çürütüyor. Çünkü yüksek miktarlarda orta-şiddetli egzersiz yapan bireylerde bile erken ölüm riski devam ediyor. Ayrıca, yüksek egzersiz seviyelerinin, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve felç gibi hastalıkların riskini azaltmadığı da belirtiliyor.

Öte yandan, Avustralya'da yapılan bir araştırma, her gün 9.000 ila 10.500 adım atmaktan oluşan düzenli bir aktivitenin, uzun süre oturan kişilerde bile erken ölüm riskini azaltabileceğini gösteriyor. Ancak bu bulgular arasındaki çelişki, kullanılan aktivite monitörlerinin farklı yerlere takılmasından kaynaklanabilir.

Peki, uzun süre oturmaktan kaçınmak için neler yapabilirsiniz?

Uzmanlar, uzun süre oturmaktan kaçınmanın önemini vurguluyor ve hareketli bir yaşam tarzı benimsemeyi öneriyorlar. Oturarak/ayakta çalışılabilen masaların kullanımı, düzenli olarak ayağa kalkmak ve küçük egzersizler yapmak, sağlıklı bir yaşam tarzının önemli unsurları arasında yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün mevcut yönergeleri de oturma süresini sınırlamayı ve uzun süreli oturmalara ara verilmesini öneriyor. Bu nedenle, bireylerin günlük oturma sürelerini izlemeleri ve düzenli olarak ayağa kalkmaları, sağlıklı yaşam için önemli adımlar olabilir.

Muhabir: Sibel Bay