Vücutlarımızın ve sağlığımızın sürekli değişen durumu, farklı yaşam evrelerinde nasıl doğru beslenileceğini bilmek zor olabilir. Ancak diyetisyenlerin dikkat edilmesi gereken besin hakkında uyarıda bulunduğu durumlar var.

Greyfurt

Yaşlandıkça dikkat edilmesi gereken bir besin olduğunu öğrendik: greyfurt. Eğer şaşkınsanız, bunu anlayışla karşılıyoruz. Greyfurt, C vitamini açısından zengin olup sağlığımız için faydalıdır, değil mi?

Genel olarak evet. Ancak sağlık sorunları için ilaç kullanan kişilerde greyfurt, olumsuz etkileşimlere yol açabilir.

Greyfurt ve greyfurt suyu, kolesterolü düşürmek için kullanılan statinlerle etkileşime girebilir.

Greyfurtun tehlikeli bir miktarı, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak, bir bütün greyfurt veya bir bardak greyfurt suyu belirli ilaçlarla olumsuz etkileşime girebilir. Ayrıca greyfurt, kan sulandırıcıları ile de olumsuz etkileşime girebilir.

Statinler ve kan sulandırıcılar, greyfurtun olumsuz etkileşim gösterebileceği tek ilaç değil. Araştırmalar, greyfurtun bazı tansiyon ilaçları, kalp ritmi ilaçları, bazı ruh hali ilaçları ve daha fazlasını etkileyebileceğini gösteriyor.

Vitamin K İçeren Besinlere Dikkat

Ancak dikkat etmeniz gereken tek besin greyfurt değil. Yüksek miktarda vitamin K içeren besinler — örneğin, lahana, ıspanak ve kara lahana — bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.

Vitamin K açısından zengin besinler, kan sulandırıcılar olan warfarin ile etkileşime girebilir. Vitamin K kan pıhtılaşmasını teşvik eder, bu da warfarinin kan sulandırıcı etkilerini karşılar. Warfarin kullanan bireylerin, günlük vitamin K alımını tutarlı bir şekilde sürdürmeleri ve diyetlerini buna göre izlemeleri gerekir.

Vitamin K ve bazı ilaçlar söz konusu olduğunda en önemli şey, dozaj tutarlılığıdır. Örneğin, 19 yaş ve üzeri erkekler için günlük öneri 120 mcg, kadınlar için ise 90 mcg'dır.

Antasit, antibiyotik, aspirin ve kanser, epilepsi ve yüksek kolesterol gibi ilaçları kullanıyorsanız, vitamin K açısından zengin besinlerin alımını sınırlamak veya kaçınmak isteyebilirsiniz.

İlaç Kullanmıyorsanız Ne Yapmalı?

İlaç kullanmıyorsanız, hangi besinlerden daha az tüketmeniz gerektiğini merak edebilirsiniz. Cevap pek de şaşırtıcı olmayabilir.

Alkol

Alkol tüketimini kesinlikle azaltmalısınız. Çünkü yaşlandıkça, vücudun alkolü sindirme yeteneği dramatik bir şekilde değişebilir. Karaciğer fonksiyonu azalır ve alkolün metabolizması yavaşlar.

Bu durum, alkolün sistemde daha uzun süre kalmasına ve etkisinin daha belirgin ve uzun süreli olmasına yol açabilir.

İşlenmiş Gıdalar

Ayrıca, işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlamak önemlidir. Bu ürünler kimyasal olarak değiştirilen içeriklerden üretilir ve tat, doku, görünüm ve raf ömrünü artırmak için katkı maddeleri ile desteklenir. Araştırmalar, ultra işlenmiş gıdalar (UPG) ile kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet, anksiyete, depresyon, obezite, kötü uyku kalitesi ve genel ölüm oranları arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Üstelik, UPG'ler genellikle meyve, sebze, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar gibi daha besleyici gıdaların yerini alır, bu da yararlı vitaminlerin, minerallerin, lifin, probiyotiklerin, antioksidanların ve anti-inflamatuar ajanların daha düşük tüketimine yol açar. Yaşla birlikte iştah genellikle azalır, bu yüzden her lokma giderek daha önemli hale gelir.

Bissinozis (Pazartesi Ateşi) Hastalığı Nedir? Bissinozis (Pazartesi Ateşi) Hastalığı Nedir?

Muhabir: Handan Işıksal