Veri, günümüzde yeni bir tanım kazandı. Teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini geliştirmesiyle birlikte, veri kişisel mahremiyet açısından büyük riskler taşırken, aynı zamanda yeni dünya düzeninde güç ve gelişimin anahtarı olarak görülüyor. ABD’nin dev teknoloji şirketlerinden birinde veri merkezi uzmanı olarak görev yapan Abdurrahman Abdullah Muhammed (Abdelrahman Abdallah Mohamed) bu konuda önemli bilgiler paylaştı.

Veri Yeni Dönemin Can Damarı

Muhammed, sanayinin gelişmesinin petrol ve enerjiye dayalı olduğunu ve hem 1. hem de 2. Dünya Savaşı'nın gidişatını petrol ve enerjinin belirlediğini anımsattı. ABD'nin sanayi gelişiminin de petrol sayesinde olduğunu vurgulayan Muhammed, Basra Körfezi'ndeki ülkelere dev para rezervlerini sağlayanın petrol olduğunu belirtti. Günümüzde ise verinin yeni dönemin can damarı olduğunu ifade eden Muhammed, "Gelecekte sanayi ve ekonomik gelişimin ölçüsü petrol varilleri değil, GB'lar olacak. Veri, yeni yüzyılın petrolüdür" dedi.

Yapay Zeka ve Veri İlişkisi

Yapay zekanın gelişimi için verinin ham madde işlevi gördüğünü belirten Muhammed, verinin olmadan yapay zekanın var olamayacağını söyledi. İnternet ve bilgisayar alanındaki verilerin şu anda ABD ve Çin'in elinde olduğunu ifade eden Muhammed, "Yarı iletkenler savaşı" olarak adlandırdığı rekabetin önemine dikkat çekti. Çin'in son yıllarda çiplere yaptığı yatırımların petrol harcamalarını geçtiğini belirten Muhammed, Batı dünyası ve Çin arasındaki yarı iletkenler rekabetinin sürdüğünü söyledi.

Veri Toplama ve Enerji Tüketimi

Sosyal medya şirketlerinin veri toplama merkezleri için büyük harcamalar yaptığını ve bu merkezlerin büyük enerji tükettiğini belirten Muhammed, bir şirketin tükettiği enerjinin bazen bir şehrin tükettiği enerjiye denk olduğunu paylaştı. Sosyal medya platformlarının ya kullanıcılardan ücret almak ya da verileri kullanmak zorunda olduğuna dikkat çeken Muhammed, verilerin reklam hedeflemelerinde kullanıldığını belirtti.

Verinin Tanımı Değişiyor

Muhammed, verinin tanımının zaman içerisinde değiştiğini ve geliştiğini belirtti. Eskiden kredi kartı, kimlik bilgileri ve adres gibi kişisel bilgilerin veri sayıldığını, günümüzde ise internette giriş yapılan sayfalar, izlenen videolar, dinlenen şarkılar ve ziyaret edilen yerlerin de veri kapsamına girdiğini ifade etti. Teknoloji şirketlerinin bu büyük verileri toplayarak, gelecekte henüz aklımızın almayacağı teknolojileri geliştirmeyi hedeflediğini belirten Muhammed, yeni nesil ilaçların üretiminde yapay zekanın kullanıldığını ve bu denemelerin insanlara ait sağlık verilerine dayalı yapıldığını söyledi.

Sosyal Medya ve Veri Güvenliği

Muhammed, veri konusunda hem teknoloji şirketlerinin hem de ülkelerin karşılaşacağı zorlukların başında tüketici-kullanıcının verilerini koruma zorluğunun geldiğini belirtti. Zamanla teknolojiyle ilgilenen gençlerin yürütme organlarına girdiğini ve teknoloji alanında korumaya yönelik yasaların geliştirildiğini ifade eden Muhammed, ABD ve Avrupa'da bu yasaların geliştiğini, diğer ülkelerin ise daha kat etmesi gereken çok yol olduğunu belirtti.

Yandex Navi Kullananların Gizli Alışkanlıkları Ortaya Çıktı Yandex Navi Kullananların Gizli Alışkanlıkları Ortaya Çıktı

Sosyal Medya Şirketlerinin Rolü

Sosyal medya ve veri güvenliği konusunda olumlu ve olumsuz görüşlerin olduğunu belirten Muhammed, "Sosyal medya şirketleri, ticaridir ve karlarını düşünürler, bu da doğaldır. Verilerimizin kullanılmasını istemiyorsak aylık bir bedel ödemeliyiz, ancak dünya genelinde bu pek mümkün değil" dedi. Sosyal medya şirketlerinin büyük harcamalar yaptığını ve karlarını korumak için verileri kullandıklarını belirten Muhammed, bu şirketlerin verileri kullanmadan ayakta kalmalarının zor olduğunu söyledi. Sosyal medyanın dünya halklarını birbirine yakınlaştırdığına dikkat çeken Muhammed, sosyal medyanın olumlu yanlarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA