Vitiligo, cildin pigmentasyonunda kayıp yaşandığı deride pigment kaybından kaynaklanan beyaz alanların görüldüğü, bir deri hastalığıdır. Bu hastalık, cildin belirli bölgelerinde melanin adı verilen pigment üreten hücrelerin kaybı sonucu ortaya çıkmaktadır.

Hastalık fiziki şikayete sebep olmasa da renk kaybı estetik bozukluğa yol açmakta ve özellikle koyu deri rengi olan kişilerde psikolojik bir bozukluğun kaynağı olabilmektedir.

Her yaş grubunda görülebilmektedir. Hastalığık doğuştan olabileceği gibi genellikle stres tetiklemektedir. Enfeksiyonlar, kansızlık, diyabet ve bağışıklık sistemi gibi faktörlerin de rol oynadığı düşünülmektedir.

Hastalığın belirtileri genellikle güneş ışığına maruz kalan bölgelerde ortaya çıkmaktadır. Hastalık küçük ve beyaz bir nokta olarak başlayabileceği gibi daha büyük bir leke olarak da vücudun herhangi bir yerinde kendini gösterebilmektedir. 

Vitiligo tedavisinde kremler, ultraviyole tedavileri, bazı ağızdan alınan ilaçlar günümüzde en sık kullanılan yöntemlerdir.

Okul Döneminde Çocukları Hastalıklardan Korumanın Yolları Okul Döneminde Çocukları Hastalıklardan Korumanın Yolları

Ancak, her hastada farklı boyutta seyrederken hastaların tedavi süreçleri de birbirinden farklı olabilmektedir. 

Hastalıkta, lekeler fark edildiği andan itibaren tedavi sürecine başlanması önem taşıyor. 

Muhabir: Furkan Erkan