Alman otomobil üreticisi Volkswagen, Almanya'da en az üç fabrikayı kapatma ve büyük çaplı işten çıkarma planları üzerinde çalıştığını duyurdu.
Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo, Wolfsburg'da yapılan bilgilendirme toplantısında, "Yönetim kurulu, Almanya'daki en az üç Volkswagen fabrikasını kapatma niyetinde" dedi. Cavallo, bu kararın, ülkedeki diğer tesislerin de küçülmesi anlamına geldiğini belirtti.
Cavallo, "Yönetim, burada kalan tüm fabrikaların küçültülmesini planlıyor. Bu, üretim miktarlarının, vardiyaların ve montaj hattının azaltılmasını içeriyor. Bu konuda yönetimin ciddiyeti tartışma dışı. Almanya'daki tüm Volkswagen tesisleri bu planlardan etkilenebilir. Hiçbiri güvende değil" ifadelerini kullandı.
Cavallo, Alman hükümetinin sanayinin toparlanması için acil bir master plan oluşturması gerektiğini vurguladı. Böyle bir planın sanayinin gerilemesini durduracağını belirtti.
Kapanacak fabrikalar veya işten çıkarılacak çalışan sayısı hakkında spesifik bilgiler vermekten kaçınan Cavallo, "Tüm yönetim kurulu üyelerini ve şirketin üst düzey yöneticilerini uyarıyorum: VW iş gücüyle oynamayın" şeklinde uyarıda bulundu.
Eylül 2024'te Volkswagen, ilk kez Almanya'daki fabrikalarını kapatmayı ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını beş yıl erken sonlandırmayı planladığını açıkladı. Şirket, bu adımın gerekçesi olarak Avrupa'daki yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünü azalttığını ve satışların düştüğünü gösterdi.
2020 yılında Türkiye'de fabrika kurma planlarını iptal eden Volkswagen'in, Almanya'daki tesislerini kapatma kararı, Alman otomotiv sektöründe büyük bir yankı uyandırdı. Şirket, haftalardır yeniden yapılanma ve maliyet düşürme stratejileri üzerinde sendikalarla görüşmeler yapıyordu.
Alman sendika liderleri, daha önce Volkswagen'i işten çıkarma kararlarından kaçınmaya ve işçilerin haklarını korumaya çağırarak, "tarihi bir hata" yapmamaları konusunda uyarıda bulunmuştu.
Volkswagen Group, 17 Avrupa ülkesinde, Amerika, Asya ve Afrika'da 10 ülkede toplam 114 üretim tesisiyle yaklaşık 650 bin kişiye istihdam sağlıyor. Almanya'daki istihdam ise yaklaşık 300 bin kişiyi buluyor.
Şirket, 2026 yılına kadar 10 milyar euro tasarruf ve maliyet düşürme hedefi doğrultusunda personel giderlerini yüzde 20 oranında azaltmayı planlıyordu.
Diğer yandan, Alman otomobil üreticileri, artan enflasyon, yüksek enerji maliyetleri ve Avrupa'daki ekonomik durgunlukla karşı karşıya kalırken, Çinli otomobil üreticileri ve Tesla'nın rekabetiyle de mücadele ediyor. Yıllık yaklaşık 280 milyar avro ihracat yapan Alman otomotiv sektörü, zayıf talep nedeniyle maliyetleri düşürme ve rekabet avantajını koruma baskısı altında kalıyor.
Elektrikli araçlara geçiş süreci, Almanya'nın otomotiv endüstrisi için hem ülkede hem de Avrupa Birliği'nde çeşitli zorluklar barındırıyor. Sektör, batarya teknolojisine önemli yatırımlar yaparken, artan maliyetlerle başa çıkmaya çalışıyor.