Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en fazla tarım sektörünün hissettiğini kaydederek, kuraklık nedeniyle hububat ekimlerinin yapılamadığına dikkat çekti.

Bayraktar bu yıl yaz mevsiminde yağışların normaline göre yüzde 9, geçen yıl yağışlarına göre yüzde 30 azalma gösterdiğini, ekim ayı yağışlarının ise normale göre yüzde 46, geçen yıla göre yüzde 27 oranında azaldığını belirtti.  

Bu nedenle buğday ve arpada ekim döneminin ileri tarihlere kaydığını söyleyen Bayraktar, “Bu sezon da yağışların ekim ayında istenilen seviyede olmaması ve bazı bölgelerde çok geç gelmesi nedeniyle ekilişler 20 gün ile 1 ay kadar ileri kaydı. Kuraklık nedeni ile birçok çiftçimiz hububat ekimi yapamadı” dedi.

DSİ'ye İşçi Alımı Yapılacak DSİ'ye İşçi Alımı Yapılacak

Kişi Başına Düşen Su Miktarı Azalıyor

İklim değişikliğinin, yağış rejiminde değişikliğe, doğal afetlere, sıcaklık artışına ve kuraklığa neden olduğunu ifade eden Bayraktar, iklim değişikliği ile beraber her geçen yıl nüfus artışının etkisiyle kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının da azaldığını söyleyerek, “Sürdürülebilir bir tarımsal üretimde su olmazsa olmazdır. Halen 1,4 milyon hektar alanda sulama altyapısı tamamlanmadı. Sulamaya açılacak her metrekare tarım arazisi ülkemizin menfaatine olacaktır” açıklamasını yaptı.

Artan Maliyetler Çiftçileri Etkiliyor

Türkiye’nin sulama randımanı düşük bir ülke olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Kaynaktan tarlaya gelene kadar suyun önemli bir kısmını kaybediyoruz. Sulama kanallarının önemli bir kısmı eskimiştir ve açık sistemdir. Sulama kanallarının yenilenmesi ve kapalı sisteme geçilmesi şarttır” tavsiyelerinde de bulundu.

Bayraktar ayrıca artan maliyetlerin çiftçilerin modern sulama sistemlerine geçişini zorlaştırdığına dikkat çekerek, “Çiftçilerimize su tasarrufu sağlayan modern sulama sistemlerini kurabilmeleri için teşvik ve krediler artırılmalıdır” önerisini yaptı.

Kaynak: Bülten