Bilkent Üniversitesinden bilim insanları psikiyatristlerle işbirliği yaptı. Yapılan çalışmalar sonucunda "ses", "konuşma içeriği", "yüz ifadesi" ve "beden dili" başta olmak üzere çeşitli verilerle kişinin depresyonda olup olmadığını tespit ederek "kişilik analizi" yapabilen yapay zeka geliştirildi.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Doktor Öğretim Üyesi Hamdi Dibeklioğlu, akademik hayatını yapay zeka üzerine yoğunlaştırdığını ifade etti.

Yapay zeka ile insan davranışlarının otomatik analizi üzerine çalıştığını aktaran Dibeklioğlu, "Bunun dünya genelindeki adı duyuşsal bilişim olarak geçiyor. Konuşmanın içeriğinden, sesin şiddetinden, tonundan, yüz ifadelerinden, postürden yola çıkarak makine öğrenmesi ile sonuçlar çıkarıyoruz." diye konuştu.

Dibeklioğlu, yapay zeka ile duyuşsal bilişim çalışmalarını yıllardır yaptığını söyledi. Son dönemde ChatGPT gibi yapay zeka modellerinin yaygın kullanımı ile yapay zekanın çok popülerleştiğinin altını çizdi. 

Dibeklioğlu: "Normalde, klinik psikologlar ve psikiyatristler, gözlemler üzerine teşhis koyuyor. Bizim yaptığımız da aslında buna benzer bir şey. Yapay zeka ile insanların yüz ifadelerinden, ses tonuna, konuşma şeklinden, başını ne tarafa ne şekilde çevirdiğine kadar çeşitli verileri kullanarak depresyon seviyesini tespit etmeye çalışıyoruz. Uzman, o anda görüşmeyi yaparken bir yandan da yapay zekalı sistem, belli bir karara varıp onu uzmanla paylaşmış oluyor" dedi.

TUSAŞ'tan Endonezya'da Stratejik Ortaklık TUSAŞ'tan Endonezya'da Stratejik Ortaklık

AA

Editör: Arda Kemal Atay