Hünkar Beğendi, Osmanlı’dan kalan en önemli lezzet miraslarından biri olarak hala seçkinliğini ve yerini koruyor. Yüzyıllar geçse de Türk mutfağının en popüler davet yemekleri arasına girmeyi hep başarıyor. Özel günlerde, özel misafirlerimiz olduğunda sıklıkla tercih ettiğimiz bu lezzetin sofralarımıza geliş hikâyesini öğrenmeye ne dersiniz?

Yöresel Lezzetler Hünkar Beğendi’nin Hikayesi Ve Tarifi Görsel 2

Hünkar Beğendi’nin Hikayesi

Takvimler 1867 yılının yaz aylarını gösterirken, şimdilerde sofralarımızın en nadide yemeklerinden biri olan Hünkar Beğendi, filmleri aratmayacak bir hikaye ile ortaya çıktı. Bu hüzünlü hikaye Sultan Abdülaziz’in sefer dışında yurt dışına çıkan ilk ve son padişah olarak Paris’e gidişiyle başlar. Sultan Abdülaziz, uluslararası bir sergi için gittiği Paris’te III. Napoleon’u ziyaret eder ve hiç hesapta olmayan şeyler olur.

Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz ve III. Napolyon’un eşi İmparatoriçe Eugénie. Napoleon ve eşi İmparatoriçe Eugenie, Sultan Abdülaziz’i özenle saraylarında ağırlarlar lakin Sultan Abdülaziz ve İmparatoriçe Eugenie, ilk görüşte aşkın rüzgârına çoktan kapılmışlardır. Sergi sona erdiği vakit Sultan Abdülaziz Paris’ten İstanbul’a dönerken aklında tek bir şey vardır; imkânsız aşkı İmparatoriçe Eugenie. Lakin Eugenie için de durum farksız değildir. Tarih kayıtlarına heybetiyle nam salmış bir padişah olarak geçen Sultan Abdülaziz’i unutmak Eugenie için de mümkün değildir.

Yıllar sonra Süveyş Kanalı açılışına III. Napoleon ve eşi Eugenie de davet edilmiştir. Napoleon bu davete icabet edemeyeceği için kendilerini temsilen İmparatoriçe Eugenie’yi Mısır’a göndermişti. Eugenie gemiyle Mısır’a doğru yolculuk ederken İstanbul limanına uğradı ve Sultan Abdülaziz’i sarayında ziyaret etti. Mısır’a giderken kendisine eşlik eden aşçısını da yanında saraya getiren Euginie, bu ziyaret esnasında aşçısından Sultan Abdülaziz ve kendisi için beşamel sos yapmasını rica eder. Eugenie’nin aşçısı beşamel sosu hazırlar ve o sırada saray mutfağının baş aşçısı beşamel sos içerisine közlenmiş patlıcan katar ve sultanın en sevdiği et yemeğini de bu harcın üzerine koyarak Sultan Abdülaziz’e ve konuğu Eugenie’ye sunar. Sultan Abdülaziz bu yemeği öyle çok beğenir ki o günden sonra bu yemek ‘Hünkar Beğendi’ olarak tüm ülkeye ve dünyaya nam salar.

Bu güzel yemeğin maalesef ki acı bir hatırası var. O gün akşam yemeğinden sonra İstanbul’da Abdülaziz’le kalmaya karar veren Eugenie, bir gün haremdeyken sultanın annesi Pertevniyal Valide Sultan yanına gider ve kendisini saraydan kovar. Ülkesine geri dönen Eugenie, kocası III. Napoleon tarafından sürgüne gönderilir. Sultan Abdülaziz de kısa bir süre sonra tahttan indirilir ve öldürülür. Böylece âşıklar kavuşamamış, lakin aşklarından geriye hikayesi buruk bir lezzet mirası kalmıştır.

Hünkar Beğendi Tarifi

Hünkar Beğendi için Gerekli Malzemeler

- 200g kuşbaşı et

- 3 yemek kaşığı sıvı yağ

- 1 adet soğan

- 1 adet biber

- 1 adet domates

- Yaklaşık 1 yemek kaşığı salça

- 1,5-2 su bardağı su

- Tuz, karabiber

Beğendi için:

- 3 adet patlıcan

- 1 çay bardağı süt (az gelirse ilave edebilirsiniz)

- 1 yemek kaşığı tereyağı

- 1 yemek kaşığı un

- Tuz

- Yarım su bardağı kaşar rendesi

Yapılışı

1. İlk olarak patlıcanlar fırında ya da ocakta közlenir. (Mümkünse çekirdeksiz patlıcan kullanın)

2. Közlenen patlıcanlar kabuğu soyulup doğranır.

3. Beğendi için tavada yağ ve un karıştırılarak kavrulur.

4. Patlıcanlar tavaya eklenir ve iyice ezilerek karıştırılır.

5. Ocağın altı iyice kısılarak süt yavaş yavaş karıştırarak patlıcana ilave edilir. İyice karıştırılır.

6. Son olarak tuz ve ardından kaşar peyniri rendesi eklenir, karıştırılır ve ocak kapatılır.

7. Ayrı bir tava yağ ile ocağa konur. Tava ısındığında etler ilave edilir. Etler suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur.

8. İnce doğranmış soğan ve biberler eklenir, kavurmaya devam edilir.

9. Onlar da kavrulunca salça eklenip karıştırılır.

10. Salçadan sonra çekirdekleri alınıp doğranmış domates eklenir.

11. 1,5-2 su bardağı sıcak su da eklenerek kapağı kapatılıp etler pişene kadar pişirilir.

12. Piştikten sonra tuzu ve karabiberi eklenir, karıştırılır. Ocağın altı kapatılır. (Eğer etiniz geç pişecek bir et ise düdüklüde haşlayıp yapabilirsiniz. Su yerine et suyu ilave edebilirsiniz.)

Anastasiapolis Antik Kenti’nde Acele Kamulaştırma! Anastasiapolis Antik Kenti’nde Acele Kamulaştırma!

13. Servis tabağınıza önce beğendiyi, üstüne de eti koyarak servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları

- Kullanacağınız patlıcanların çekirdekli olmamasına dikkat etmelisiniz. Bostan patlıcanı bu tarif için en ideal patlıcan çeşididir.

- Etler suyunu çekene kadar kavrulmalıdır.

- Kırmızı et sevmeyenler tavuklu hünkar beğendiyi deneyebilirler. Yapımı aynı, lezzeti de klasik hünkar beğendiden farkı olmayacaktır.

- Beğendi ve etli sosu ayrı tavalarda hazırlayıp, sunum öncesi birleştirerek akşam yemeğine hazırlık yapabilirsiniz.

Muhabir: Sibel Bay