Küresel ekonomik gelişmelerin gölgesinde hareket eden finansal piyasalar, ABD-Çin arasındaki ticari gerilimlerin etkisiyle karışık bir seyir izliyor. Bu gelişmelerin ortasında, yurt içinde tüm dikkatler bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıklayacağı faiz kararına odaklandı.

ABD’nin korumacı ticaret politikaları, özellikle Çin’e yönelik tarifeleri artırması, küresel enflasyon kaygılarını körüklüyor. Son olarak, Nvidia'nın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yaptığı bildirime göre, H20 entegre devrelerinin Çin ve bazı ülkelere ihracatı için lisans gerekliliği getirildi. Bu adım teknoloji sektöründe baskı oluştururken, yatırımcılar ABD yönetiminin Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek'e yönelik yeni yaptırım planlarını da dikkatle izliyor.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Çin’den ithal ürünlerde vergi oranlarını artırırken, Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada bazı ürünlerde gümrük tarifelerinin yüzde 245’e ulaştığı ifade edildi. Bu gelişmeler, büyüme ve tüketim üzerindeki olası etkileri nedeniyle yatırımcıları tedirgin ediyor.

Makroekonomik veriler ise karmaşık sinyaller veriyor. Mart ayında ABD’de perakende satışlar beklentilerin üzerinde yüzde 1,4 artarken, sanayi üretimi yüzde 0,3 gerileyerek piyasa tahminlerini boşa çıkardı. Kapasite kullanım oranı da yüzde 77,8’e gerileyerek üretimdeki yavaşlamayı gözler önüne serdi.

Analistlere göre, güçlü gelen perakende satış verileri, fiyatlarda yukarı yönlü hareketin sinyalini veriyor. Uzmanlar, “Tarifeler sonrası oluşabilecek fiyat baskılarının ekonomik veriler üzerinde nasıl etkiler yaratacağı dikkatle izleniyor” yorumunda bulundu.

Bu arada, Kanada Merkez Bankası (BoC) politika faizini yüzde 2,75’te sabit bırakarak, son yedi toplantıdaki gevşeme döngüsünü şimdilik durdurdu.

Powell: Tarife Etkileri Düşündüğümüzden Daha Büyük Olabilir

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonla mücadele ve istihdam hedefleri arasında sıkışan bir tablo oluşabileceğine dikkat çekerek, “Şu ana kadar duyurulan tarife artışlarının düzeyi beklentilerimizin oldukça üzerinde. Bu durumun ekonomik etkileri de benzer şekilde güçlü olabilir: daha yüksek enflasyon ve yavaşlayan büyüme” şeklinde konuştu.

Powell ayrıca, piyasa temelli ve anket bazlı kısa vadeli enflasyon beklentilerinde ciddi bir yükseliş gözlemlendiğini belirterek, bu artışların doğrudan tarifelerle bağlantılı olduğunu vurgulayarak, “Tarifeler, geçici de olsa enflasyonu yukarı çekebilir. Bu etkinin kalıcı hale gelmesi de ihtimal dahilinde” dedi.

Tahvil piyasalarında yaşanan dalgalanmalara da değinen Powell, mevcut durumun netleşmesi için henüz erken olduğunu dile getirerek, “Piyasalar benzeri görülmemiş gelişmelere ve büyük bir belirsizlik ortamına uyum sağlamaya çalışıyor. Muhtemelen bu dalgalanmanın bir süre daha devam ettiğini göreceğiz” açıklamasını yaptı.

Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack da benzer şekilde, olası bir ekonomik yavaşlamada faiz indiriminin gündeme gelebileceğini belirtti. Hammack, “Orta vadede daha düşük büyüme ve istihdam, buna karşılık daha yüksek enflasyon riskleri görüyoruz. Bu durum, para politikası açısından önemli zorluklar doğurabilir” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Borsaları Düşüşle Kapandı, Yeni Güne Toparlanmayla Başlandı

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 2,24, Nasdaq yüzde 3,07 ve Dow Jones yüzde 1,73 oranında değer kaybı yaşadı. Ancak endeks vadeli kontratlar yeni güne alıcılı bir görünümle başladı.

Nvidia hisseleri, ihracat sınırlamaları nedeniyle yaşanabilecek 5,5 milyar dolarlık maliyet baskısıyla yüzde 7’ye yakın gerilerken, Tesla yüzde 5, Apple, Microsoft ve Meta yaklaşık yüzde 4, Amazon yüzde 3 ve Alphabet yüzde 2 oranında değer kaybetti.

ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 4,31 düzeyine yerleşirken, dolar endeksi yüzde 0,2 artışla 99,6 seviyesini gördü. Güvenli liman arayışındaki yatırımcılar ise altına yöneliyor. Altının ons fiyatı dün yüzde 3,7 yükseldi ve 3.357 dolarla tüm zamanların zirvesine çıktı. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 1 değer kazancıyla 66,1 dolardan işlem görüyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın Kararı Yakından Takip Ediliyor

Dün Avrupa borsaları Fransa dışında pozitif kapandı. Bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı, kıta genelinde yatırımcıların odağında yer alıyor. Piyasalarda ECB’nin üç ana faiz oranında 25 baz puanlık indirim yapacağı beklentisi güçlü. Başkan Christine Lagarde’ın karar sonrası yapacağı açıklamalar da büyük önem taşıyor.

Analistler, Lagarde’ın konuşmasında, “ABD tarifelerinin Avrupa üzerindeki olası yansımaları ve büyüme görünümü”nün ön planda olacağını belirtiyor. Euro Bölgesi’nde mart ayı enflasyonu yüzde 2,2 ile beklentilere paralel geldi. Bu durum, ECB’ye yeni parasal gevşeme adımları için alan tanıyabilir.

İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0,32, Almanya DAX 40 yüzde 0,27 ve İtalya FTSE MIB 30 yüzde 0,62 artış gösterirken, Fransa CAC 40 endeksi yüzde 0,07 geriledi. Avrupa vadeli endeksleri yeni güne ise negatif başlangıç yaptı.

Asya’da Ticaret Umutları Pozitif Hava Estiriyor

Asya piyasalarında Çin dışında yükseliş gözleniyor. ABD Başkanı Trump'ın Japonya ile yapılan tarifeler görüşmelerinde “büyük ilerleme” kaydedildiğini açıklaması, bölge borsalarında olumlu hava estirdi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, ABD'nin tarife kararlarının Japonya üzerindeki etkilerinin dikkatle izlendiğini belirtti. Ueda, “Reel faizlerin düşük olduğu ortamda, enflasyon tahminlerimize paralel bir seyir izlenirse faiz artışı sürebilir” dedi.

BoJ Yönetim Kurulu Üyesi Junko Nakagawa ise ABD ile yaşanan ticari gerginliğin sadece ihracatı değil, piyasa oynaklığı üzerinden de ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Japonya’da dış ticaret dengesi mart ayında 544,1 milyar yen fazla verdi. Güney Kore Merkez Bankası ise politika faizini yüzde 2,75’te sabit bıraktı.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 yüzde 1,1, Güney Kore’de Kospi yüzde 0,7, Hong Kong’da Hang Seng yüzde 1,3 değer kazanırken, Çin’de Şanghay endeksi yatay seyrediyor.

Yurt İçi Piyasalar TCMB Kararını Bekliyor

Dün Borsa İstanbul’da satıcılı bir görünüm hâkimdi. BIST 100 endeksi günü yüzde 1,36 düşüşle 9.266,09 puandan tamamladı. VİOP’ta BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat ise akşam seansında yüzde 1,1 kayıpla 10.142,00 puana indi.

H2DER Başkanı: Türkiye Avrupa’ya Yeşil Hidrojen İhraç Edebilir H2DER Başkanı: Türkiye Avrupa’ya Yeşil Hidrojen İhraç Edebilir

Bugün yatırımcıların odak noktası TCMB’nin faiz kararı. AA Finans’ın anketine katılan ekonomistlerin beklentisi, politika faizinin nisan ayında yüzde 42,5 seviyesinde korunacağı yönünde. Yıl sonu tahminlerinde ise medyan beklenti yüzde 34,50 olarak öne çıkıyor.

Dolar/TL kuru dün yüzde 0,1 artışla 38,1380 seviyesinde kapanırken, bu sabah 38,1540 seviyesinden işlem görüyor.

Uzmanlar, bugün yurt içinde TCMB, yurt dışında ise ECB kararlarının yanında yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.100 puan destek, 9.350 ve 9.450 puan ise direnç seviyeleri olarak izleniyor.

Kaynak: AA