Fizik, kimya, edebiyat, barış, tıp ve ekonomi dahil 6 ayrı dalda verilen Nobel Ödülleri'nin 2024 yılında kimlere verileceği, ekimin ikinci haftasında açıklanacak.  

1901 yılından bu yana verilen Nobel Ödülleri; İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından 6 ayrı dalda en başarılı kabul edilen kişi veya kuruluşlara veriliyor.

Her yıl ekim ayında açıklanan ve İsveçli kimyager ve mühendis Alfred Nobel'in öldüğü 10 Aralık'ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim edilen ödüllerin fizik, kimya, tıp, edebiyat ve ekonomi ödülleri İsveç'in başkenti Stockholm'de; Nobel Barış Ödülü ise Norveç'in başkenti Oslo'da sahiplerine takdim ediliyor.

İnternette Kimlik Avına Dikkat! Özel Bilgileriniz Çalınabilir İnternette Kimlik Avına Dikkat! Özel Bilgileriniz Çalınabilir

Nobel ödülünü bugüne kadar iki Türk kazandı.

Yazar Orhan Pamuk, "Kırmızı Saçlı Kadın" eseriyle 2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi olurken; DNA tamiri ve hücre döngüsü gibi alanlarda uzmanlaşan Türk bilim insanı Aziz Sancar, 2015'te DNA onarımı ile ilgili çalışmaları nedeniyle Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile birlikte kimya dalında Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

Kaynak: AA