Türkçesi blok zincir olan blockchain taraflar arasında gerçekleşen işlemlerin bilgilerinin kayıt edilmesi esasına dayanır. 

Blockchain, Türkçesi ile blok zincir, bir yazılım teknolojisidir. üçüncü kişilere ihtiyaç duyulmadan bilgilerin korunmasını sağlamaktadır.

Kripto paralarla da ilişkilendirilen blockchain teknolojisi, bilgilerin saklanmasına, doğrulanmasına ve denetiminin yapılmasına objektif bir şekilde katkı sağlamaktadır.

Geri dönük işlem yapılamayan blok zincir teknolojisine hiç kimsenin müdahalesi olmadığı için bilgilerin manipüle edilmesi de mümkün değildir.

Blok zincir teknolojisi, merkeziyetsizdir, katılımcılık esasıyla bilgileri biriktirir ve denetlenebilirdir.

Blok zincirler sırasıyla, genel blook zincir, özel blok zincir, yarı özel blok zincir, yan zincir, dağıtılmış defter gibi alt başlıklara ayrılabilmektedir.

ostim-teknik-üniversitesi-blok-zincir-ansiklopedisi

Blok zincirler aracı kurumları da ortadan kaldırdıkları için gelecekte insanların fiziken bir mekana giderek bilgi edinme zorunluluğunu ortadan kaldıracak bir teknolojidir.

Dijitalleşme Stratejisi Nedir? Dijitalleşme Stratejisi Nedir?

Blok zincirler pek çok işletmede, kurumda ve kuruluşta kullanılabilen bir teknolojiye sahip oldukları için gelişmekte olan ülkelerin önem vermesi gereken bir teknolojidir.

Yapay zeka teknolojilerinin günden güne geliştiği günümüzde blok zincirler yapay zekayı da denetleyebilme potansiyeline sahiptir.

Muhabir: Arda Kemal Atay