BETÜL DEMİR

Demans, sadece hastalık adı olmayıp, beyin ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile tarif edilebilecek bir bulgudur. Demans; hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini belli edebilir.

Ayrıca hafıza, rasyonel düşünme yeteneği ve muhakeme yeteneğinin kayıpları şeklinde kendini gösterebilir. Bu kayıplar kişinin günlükhayatını, kişisel bakımını ve sosyal hayatı kötü anlamda etkileyebilir. Demans, sadece belli bir yaşa gelmiş kişilerde görülmeyebilir. Yaşlanma ile sinir hücrelerinde kayıp fazla olursa demans gelişme riski artabilir. Bu bilgilere dayanarak şöyle bir tespitte bulanabiliriz. Demans, her yaş grubunda görülebilir.

Demans Belirtileri Nelerdir?

Demans'la beliren hastalıklar çok farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Ama ilerleyen zamanlarda bu belirtiler benzeşebilir. Bellek bozukluğu, lisan (konuşma) bozukluğu, dikkat bozukluğu, bir duruma veya konuya karar verme güçlüğü ve görsel algı bozukluğu gibi belirtiler kişilerde görülebilir. 

Kalp Sorunlarına Yol Açabilecek 7 Gizli Alışkanlık Kalp Sorunlarına Yol Açabilecek 7 Gizli Alışkanlık

Bellek kusurunda en önemli belirtilerden biri yakın zamanda olan olayların hatırlanılmamasıdır. Aşkam yediği yemeği unutması, evinin yolunu karıştırması ve yakınlarının isimlerini karıştırması gibi örnekler verilebilir. 

Demans hastalarının çoğunluğunda hastalık belirtileri başladıktan sonra hızlıca kötüye gitmeler başlayabiliyor. Bu dönemde hemen bir hekim kontrolüne alınması ve tedavisinin başlaması oldukça önemlidir. 

Demans Nasıl Tedavi Edilir?

Demans'ın türüne bağlı olarak tedavi haritası çizilir. Bazı demans hastalarının tedavileri yapılabilirken bazıları tedavi edilemez. Demans tedavisinde terapi, ilaçlar ve günlük yaşam rutinlerinde değişiklikler büyük rol oynuyor. 

İlaçla yapılan tedavi demans'ı geçirmek için değil, demans'ın septomlarını azaltmak için kullanılır. Beyinde oluşan karışıklılığı önlemek ve azaltmak için daha çok kullanılır. 

Terapi ise kişinin moralini düzenlemek ve negatif düşüncelerden uzaklaştırmak için kullanılır. Uzman bir psikolog ile düzenli bir şekilde yürütülmelidir. 

Kişinin yaşamında yapılan düzenlemeler ise kısaca şöyle özetlenebilir:

- Kişinin kilosuna ve yaşına uygun egzersizler yapması
- İyi ve düzenli gece uykusu uyuması
- Bitkisel ağırlıklı bir diyet uygulaması ve lifli gıdalarla sebze ve meyve ağırlıklı beslenmesi
- Bulmacalar çözmesi
- Günlük, haftalık ve aylık gibi ajandalar tutması
- Aile üyelerinin desteği

Editör: Betül Demir