İnternetin Çözülemeyen En Gizemli Sırları İnternetin Çözülemeyen En Gizemli Sırları

Depremin ardından belirli bir süre sonrasında bölgeye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı ekipler ve İnşaat Mühendisleri Odası gönüllü ekipleri hasar tespiti için gelmektedir. Bu ekipler, hasar tespit kriterlerine bağlı olarak depremden sonra ayakta kalmış binaların durumunu mutlaka değerlendirir. 

Deprem Sonrası Binaların Güvenliği Nasıl Kontrol Edilir Görsel 2

İlk Kontrol: Bodrum ve Zemin Katlar

Öncelikle, binanızın en çok hasar alabileceği katlardan başlamak önemlidir. Bunlar, varsa bodrum kat, yoksa zemin katlardır. Kontrol etmeniz gereken taşıyıcı elemanlar kolon ve perde duvarlar ile kolon-kiriş birleşim bölgeleridir. Dış veya iç tuğla duvarlar, betonarme binalarda taşıyıcı olarak kabul edilmediğinden dolayı, bu elemanlardaki çatlaklar sizi endişelendirmemelidir. Taşıyıcı elemanlarda hasar olup olmadığını kontrol etmek asıl önemlidir.

Taşıyıcı Elemanlarda Çatlak Kontrolleri

Deprem sonrasında zemin kat kolonlarında, kolon-kiriş birleşim bölgelerinde ve perde duvarlarda çatlak oluşumu yoksa, binanız genellikle hasarsız olarak nitelendirilir. Eğer bu bölgelerde çatlaklar varsa, çatlağın türünü tespit etmeniz gerekmektedir. Çatlak türünü anlamak için öncelikle taşıyıcı elemanın üzerindeki sıvayı kaldırmanız gerekir. Çatlak, taşıyıcı elemanın betonuna devam etmiyorsa, bu çatlak sıva çatlağıdır ve binanızda hasar olmadığı anlamına gelir.

Betonda Devam Eden Çatlaklar - Riskli!

Eğer çatlak sıvanın altında betonda devam ediyorsa, bu çatlak tehlikeli bir durumu işaret eder. Betonda kabuk atması ve çelik donatıların burkulması da riskli durumlardır. Bu durumlar binanızda mevcutsa, mutlaka riskli yapı hasar tespiti yaptırmalısınız.

Düşey Düzlemde Dönme

Bunların dışında, binanızın düşey düzlemine göre %1’lik bir dönme yapmış olması da hasarlı bina olarak nitelendirilmesi için yeterlidir. Örneğin, 3 metre kat yüksekliği olan bir binada 3 santimetre dönme meydana gelmişse, bu hasarlı bina olarak kabul edilir.

Muhabir: Sibel Bay