Teknoloji Yazarı Burak Balcı moderatörlüğünde yapılan programda bu hafta, dijital dönüşüm süreçleri, sanayide yaşanan zorluklar ve insan faktörünün rolü üzerine ayrıntılı bir sohbet gerçekleşti.

Dijital Dönüşüm, Sanayi Için Zorunluluk Görsel 2

"Dijital Dönüşüm Yalnızca Teknolojik Değil, Kültürel Bir Dönüşümdür"

Sanayide dijital dönüşümün işletmeler için anlamını ve bu sürecin derin etkilerini açıklayan Çağlar Öngüner, dijitalleşmenin çok yönlü bir süreç olduğunu belirterek, “Dijital dönüşüm, en temel haliyle işletmelerin dijital teknolojileri kullanarak iş süreçlerini, ürünlerini ve hizmetlerini modernize etmesi ve daha verimli hale getirmesi olarak tanımlanabilir. Ancak bu sadece teknolojik bir yenilenme değil, aynı zamanda bir kültürel dönüşümü de içeriyor. Dijital dönüşüm sürecinde, iş yapış biçimlerinden, müşteri etkileşimlerine kadar köklü bir değişim yaşanıyor.” dedi.

Dijital Dönüşüm, Sanayi Için Zorunluluk Görsel 3

Öngüner, sanayide dijital dönüşümün işletmelerin verimliliğini artırmak ve esneklik kazandırmak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 “Sanayide dijital dönüşüm dediğimizde, üretim süreçlerinin dijital teknolojilerle entegre edilmesi, verimliliğin artırılması ve süreçlerin daha esnek hale getirilmesi hedefleniyor. Bu süreçte IoT, büyük veri, bulut teknolojiler, robotik sistemler gibi çeşitli yenilikçi teknolojilerin kullanımı büyük önem taşıyor.”

Mobilizasyon ve Askeri Teknolojinin Evrimi Mobilizasyon ve Askeri Teknolojinin Evrimi

"Dijital Dönüşümde İnsan Faktörü, Sürecin Başarısını Doğrudan Etkiliyor”

Dijital dönüşümde teknolojinin yanında insan faktörünün de önemli olduğunu vurgulayan Öngüner, süreçte çalışanların uyum sağlamasının kritik bir rol oynadığını dile getirerek, “Dijitalleşme veri temelli bir süreç; ancak bu verilerin sağlıklı şekilde işlenmesi ve kullanılması için insan kaynağının da bu sürece uyum sağlaması gerekiyor. Firmanın yönetim kadrosundan saha çalışanlarına kadar herkes bu değişimi benimsemeli. Bu yüzden biz dijital dönüşüm sürecinde ‘idarenin iradesi’ kavramını sıkça vurguluyoruz. Eğer yönetim kadrosu bu sürecin arkasında durmazsa, yani bu iradeyi sergilemezse, dönüşüm tam anlamıyla başarıya ulaşamıyor.” şeklinde konuştu.

Dijital Dönüşüm, Sanayi Için Zorunluluk Görsel 7

"Genç kuşaklar teknolojiye daha açık oldukları için dijital dönüşüm süreçlerinde oldukça motive edici bir rol üstleniyorlar." diye konuşan Öngüner, dijital dönüşüm süreçlerinde özellikle yaşlı nesil çalışanların uyum sağlamada güçlük çektiğini belirterek sahadaki deneyimlerini paylaştı:

“Özellikle geleneksel yöntemlere alışkın olan daha yaşlı çalışanlar için bu sürece uyum sağlamak ilk başta zorlayıcı olabiliyor. Örneğin, sahada çalışan 55-60 yaş üstü işçiler dijital sistemlere ilk etapta direnç gösterebiliyorlar. Ancak doğru bir yönlendirme ve sabırlı bir eğitim süreci ile onları bu sistemlere entegre edebildik. Dijitalleşmenin işlerini kolaylaştırdığını fark ettiklerinde, bu sisteme adapte olmaları hızlanıyor ve dönüşüme katılımları artıyor.”

Genç kuşak çalışanların dijitalleşmeye daha hızlı adapte olduğunun ve bu durumun da sürecin daha hızlı ilerlemesine olanak tanıdığını söyleyen Öngüber, “Genç kuşaklar teknolojiye çok daha açık oldukları için dijital dönüşüm süreçlerinde oldukça motive edici bir rol üstleniyorlar. Yine örnek verecek olursam; dijitalleşmeye direnen bir ustamız, başlangıçta bu sürece oldukça tepkiliydi. Fakat dijitalleşmenin iş süreçlerini ne kadar kolaylaştırdığını görünce, artık dijital sistemsiz çalışamayacağını dile getiriyor. Yani, doğru anlatımla ve başarılı örneklerle genç kuşakların da etkisiyle dönüşüm süreci daha etkili hale geliyor.” ifadelerini kullandı.

Dijital Dönüşüm, Sanayi Için Zorunluluk Görsel 5

"Dijitalleşme Sayesinde Kimin Ne Kadar Süre Hangi İş Üzerinde Çalıştığı İzlenebilir Oluyor"

Dijital dönüşümün firmalara en somut faydalarından biri olarak süreçlerin daha şeffaf hale gelmesi olduğunu belirten Öngüner, bu durumun hem çalışanların motivasyonunu artırdığını hem de işletmelerde adalet duygusunu pekiştirdiğini dile getirerek şunları söyledi:

“Dijitalleşme sayesinde kimin ne kadar süre hangi iş üzerinde çalıştığı anbean izlenebilir oluyor. Bu da hem çalışanların motivasyonunu artırıyor hem de işletmelerde adalet duygusunu pekiştiriyor. Örneğin, bir çalışan işine ne kadar emek verdiğini gösterebildiği için kendini daha değerli hissediyor. Ayrıca, firma sahipleri için maliyet tasarrufu sağlarken, genel verimliliği de artırıyor.”

Dijital Dönüşümde Destekler

Öngüner, Türkiye’de dijital dönüşümü teşvik eden çeşitli destek programlarının bulunduğunu ve özellikle KOSGEB’in KOBİ’lere önemli bir fırsat sunduğunu ifade ederek, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bünyesinde KOSGEB ve TÜBİTAK gibi çeşitli destek programları bulunuyor. KOSGEB desteği, firmalara 1 milyon ile 20 milyon TL arasında kredi faiz desteği sunuyor. Bu destekle birlikte firmalar, 36 aya kadar vade imkânı elde ediyor ve ilk 6 ay ödeme yapmıyorlar. Türkiye’nin mevcut finansal koşullarında bu, oldukça önemli bir avantaj sağlıyor.” dedi.

Öngüner ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın büyük yatırımlar için sunduğu destekleri tanıtmak amacıyla seminerler düzenlediklerini ifade etti ve şöyle ekledi:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sunduğu destekler de mevcut. Bu destek, 30 milyon TL ve üzeri yatırımlar için geçerli. Firmalar, yatırım teşvikleri kapsamında bu destekten faydalanabiliyorlar. Amacımız, firmaları bu konularda bilinçlendirmek ve destek programlarından en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak.”

Dijital Dönüşüm, Sanayi Için Zorunluluk Görsel 6

"Dijital Dönüşüm Sürecine Küçük Pilot Projelerle Başlamak Önemli"

Dijital dönüşüm sürecine büyük yatırımlar yerine küçük pilot projelerle başlamanın firmalara büyük bir avantaj sağladığını belirten Öngüner, “Büyük yatırımlar yapmadan önce, küçük adımlarla başlamak, firmaların başarı elde etme oranını artırıyor. Bu pilot projeler, firmaların ihtiyaçlarını ve tepkilerini test etme fırsatı sunuyor. Biz, firmalara 3 ya da 5 yıllık dijital kalkınma planları sunuyoruz. Bu planlar, bazen milyon dolarlara ulaşan bütçeler gerektirse de, bazı durumlarda 1-2 milyon liralık yatırımlarla önemli kazanımlar elde edilebiliyor.” diye konuştu.

Dijital Dönüşümde Teknoloji ve Kültürün Birlikte Evrimi

Ostim Dijital Dönüşüm Ofisi Koordinatörü Çağlar Öngüner, dijital dönüşüm sürecinin yalnızca teknolojiyle sınırlı olmadığını ve bu dönüşümün kültürel bir boyutunun da bulunduğunu ifade etti. Dijital dönüşümde insan faktörünün ve doğru eğitimin önemini vurgulayan Öngüner, Türkiye’deki firmaların dijital dönüşüm süreçlerinde daha etkin bir yol izlemeleri için mevcut desteklerden faydalanmaları gerektiğini ekledi.

Muhabir: Sibel Bay