Brent Petrolün Varil Fiyatı 74,01 Dolar Seviyesinde İşlem Görüyor Brent Petrolün Varil Fiyatı 74,01 Dolar Seviyesinde İşlem Görüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin uyum maliyetlerini azaltmak, bildirim yükümlülüklerini hafifletmek ve kayıt dışı ekonomiyi engellemek amacıyla çeşitli yeni düzenlemeleri uygulamaya koyuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu'na ilişkin genel tebliğler Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu düzenlemelerle mükelleflerin bildirim zorunlulukları ve bürokratik işlemleri hafifletilirken, kayıt dışı ekonomiye karşı mücadele güçlendiriliyor. 2005'ten bu yana bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin bildirimde bulunduğu Ba-Bs formlarının kullanımı sona erdi.

Ba-Bs Uygulamasına Son Verildi

Mükelleflerin alım ve satım işlemlerini bildirdikleri Ba-Bs formları, elektronik belge uygulamalarının yaygınlaşması ve kurumlar arası veri paylaşımının daha etkin hale gelmesi nedeniyle artık gereksiz hale geldi. Bakanlık, bu formların kullanımına son vererek hem mükelleflerin hem de meslek mensuplarının üzerindeki iş yükünü hafifletti.

Sıfır Araç Alımlarında e-Tebligat Zorunluluğu

GİB'in 2016 yılında kullanıma sunduğu elektronik tebligat sistemi, 9,5 milyona yakın kişi tarafından kullanılıyor ve tebligatlar elektronik ortamda ücretsiz olarak ulaştırılıyor. Ayrıca SMS ve e-posta yoluyla anlık bilgilendirme de sağlanıyor. Elektronik tebligat sistemi, 8 farklı kamu kurumu tarafından kullanılıyor ve devlet, bu uygulama sayesinde kağıt, posta ve toner masraflarından büyük tasarruf sağlıyor.

Yeni düzenleme ile 1 Ocak 2025’ten itibaren sıfır araç satın alanların da e-Tebligat sistemine dahil edilmesi planlanıyor. Ancak, Türkiye’de bulunan uluslararası kuruluşlar, engellilik oranı yüzde 90’ın üzerinde olanlar ve 18 yaşını doldurmamış kişiler bu zorunluluktan muaf olacak.

Yeni Nesil Ödeme Cihazlarına İlişkin Düzenlemeler

2013 yılında getirilen düzenlemeyle POS cihazları ile ödeme kaydedici cihazların entegre kullanımı zorunlu hale getirilmişti. Ancak aradan geçen zamanda entegrasyon süreçlerinde tam uyum sağlanamadığı görüldü. Yeni tebliğ ile mükelleflerin bildirim yükümlülükleri netleştirildi, ödeme kaydedici cihazlardan muaf olabilmek için gereken koşullar güncellenerek her yıl yeniden değerleme oranında artırılması öngörüldü.

Bu şartlara uymayan mükellefler tekrar ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda kalacak. Ayrıca, entegrasyon sürecini tamamlamayan yazılım firmalarına ve cihaz üreticilerine her tespit için 200 bin lira ceza kesilecek.

Dijital Vergi Dairesi ile Elektronik Hizmetler

Mükellefler, Dijital Vergi Dairesi üzerinden dilekçe, bildirim, ödeme ve tebligat işlemlerini vergi dairesine gitmeden elektronik ortamda gerçekleştirebiliyor. Meslek mensupları, mükelleflerin çoğu vergisel yükümlülüğünü elektronik ortamda yerine getirebiliyor.

Tebliğle birlikte mükellefler, yalnızca çalışanlarını değil, aynı zamanda serbest muhasebeci mali müşavirlerini veya yeminli mali müşavirlerini de Dijital Vergi Dairesi’nde işlem yapmaları için yetkilendirebilecek. Bu sayede mali müşavirler, mükellefin bilgilerine ihtiyaç duymadan Dijital Vergi Dairesi’nde yetkili oldukları işlemleri doğrudan gerçekleştirebilecekler.

Kaynak: AA