Sevdenur NAMALAN'ın 28 Haziran 2023 tarihli yazısı: İletişimin İşlevleri

Günümüze kadar yaşamın ayrılmaz bir parçası olan iletişimin işlevleri beş grupta sınıflandırılabilir.

İnsanlar arasında ilişki kurma

Toplumsallaştırma

Haber verme

Çevreye uyum sağlama ve

Boş zamanları değerlendirmedir

İnsanın toplumsallaşma sürecinde temel dinamik faktörü iletişimdir. Toplumun oluşabilmesi için en önemli şey insanların birbiriyle kurduğu iletişimdir. İletişim yoksa toplumsallaşma da mümkün değildir. İnsanlar birbirleriyle iletişim kurarlarken farklı metotlar kullanırlar. Bu sayede Kültür adını verdiğimiz ortaklıklar bütünü doğar ve yine iletişim sayesinde kültür nesilden nesile aktarılır.

İletişimin bir diğer özelliği ise herhangi bir konu hakkında bilgi vermektir. Duman ile haberleşen toplumlardan yapay zeka uygulamaları ile gezegenin diğer ucuna anlık mesaj gönderebilen çağdaş uygarlıklara kadar toplumun üyeleri haber verme amacı güderek iletişim içindedirler. İnsanoğlunun özü itibari ile haberdar olma, merak duygusu ve öğrenme arzunun bir yansımasıdır. İletişim süreçleri bu haberi alma mekanizmasını yürütmektedir. Bu mekanizma teknoloji ile birlikte değişim ve dönüşüm içindedir. Geçmişte haber alma işlevi yakın fiziksel çevre ile sınırlı iken günümüzde internet ile bu imkanlar oldukça genişletilmiştir.

İnsanın değişen çevre koşullarına son derece kolaylıkla adapte olduğu bilimsel çalışmalar ile belirlenmiştir.  Çevreye uyum çabalarında insanlar için en önemli faktör iletişim yeteneğidir. Çevresine uyum sağlayamayan insanların iletişim konusunda bazı hatalar yaptığı saptanmıştır. Sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan çalışma zamanı ve boş zaman ayrımı gündelik yaşamın tekrardan düzenlenmesini gerektirmiştir. Modern zamanlarda kentli bir bireyin çalışma yaşamı ve boş vakitleri olarak şekillendirdiği zaman planlaması ikiye bölünmüş bir şekilde yapılmaktadır. Boş vakitleri değerlendirme etkinliklerini öğrenme planlama ve gerçekleştirmeyi kitle iletişim araçları sağlamaktadır. Sözlü kültürün hakim olduğu dönemde insanların bir araya gelip toplandıkları mekanlarda toplumsal örgütlenmenin türüne göre çeşitli şekillerde sosyalleşen insanlar yazılı kültüre geçiş yapıldığında teknolojinin gelişmesiyle beraber kitle iletişim araçlarının sunduğu imkanlarla boş zamanlarını değerlendirmektedirler. Bu araçlar bir yandan iş dışındaki boş zamanlarda yapılabilecek aktiviteleri paylaşma aracı olarak kullanılırken bir yandan da boş vakitlerde insanların kendileriyle meşgul olarak boş zamanı değerlendirme görevini üstlenmektedir.