Küresel piyasalar, haftanın ilk işlem gününe pozitif bir başlangıç yaparken, ABD'nin teknoloji ürünlerine yönelik tarifelerde yaptığı düzenleme ve Çin ile devam eden ticaret görüşmelerine dair artan iyimserlik, piyasalardaki risk iştahını artırdı.
ABD yönetiminin bazı yüksek teknolojili ürünleri karşılıklılık esasına dayalı tarifelerden muaf tutarak mevcut vergi rejimine göre değerlendireceğini açıklaması, yatırımcılar arasında iyimserliği güçlendirdi. Bilhassa bilgisayar, akıllı telefon, çip ve güneş paneli gibi ürünlerin bu kapsamda değerlendirileceği duyuruldu.
Söz konusu uygulama, 5 Nisan itibarıyla ithal edilen ya da antrepodan çekilen ürünler için geçerli olacak. ABD Başkanı Donald Trump konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "herhangi bir tarife istisnasının olmadığını" vurgularken, bu düzenlemenin Ulusal Güvenlik Tarife İncelemeleri çerçevesinde hayata geçirildiğini ifade etti. Trump ayrıca, “Hiç kimse, özellikle de ABD’ye en kötü muameleyi yapan Çin, haksız ticaret dengeleri ve parasal olmayan engellerden kurtulmuş değildir” dedi.
Trump, söz konusu ürünlerin fentanil krizine yönelik mevcut yüzde 20’lik vergi oranıyla değerlendirildiğini ve sadece tarifelendirme kategorisinin değiştirildiğini belirtti. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt de, Başkan Trump’ın Çin ile ticaret konusunda anlaşmaya varılabileceği yönünde “iyimser” olduğunu ifade etti.
Fed Yetkililerinden Piyasalara Mesajlar
ABD Merkez Bankası yetkililerinin yaptığı açıklamalar da piyasaların yönü üzerinde etkili oluyor. Boston Fed Başkanı Susan Collins, finansal sistemdeki olası dalgalanmalara karşı Fed’in gerekli araçlara sahip olduğunu belirtti. New York Fed Başkanı John Williams ise ticaret politikalarının bu yıl enflasyonu artırabileceğini, bu nedenle uzun vadeli enflasyon beklentilerinin korunmasının önem taşıdığını söyledi. St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem ise enflasyonun kısa vadede artabileceği ve iş gücü piyasasında zayıflıklar yaşanabileceği uyarısında bulundu.
ABD Piyasalarında Güçlü Seyir
Haftanın son işlem günü olan cuma günü, ABD borsaları yükselişle kapandı. Nasdaq yüzde 2,06, S&P 500 yüzde 1,81, Dow Jones ise yüzde 1,56 değer kazandı. Vadeli endeksler ise haftaya yükselişle başladı. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,47 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi yüzde 0,5 düşüşle 99,6 seviyesine gerileyerek Temmuz 2023'ten bu yana en düşük seviyesini gördü.
Altının onsu cuma günü 3.245 dolarla yeni bir rekor kırmasının ardından 3.239 dolardan kapanış yaparken, haftaya yüzde 0,2 kayıpla 3.231 dolardan başladı. Brent petrol ise yüzde 0,2 düşüşle 64,1 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Avrupa’da Müzakereler Takip Ediliyor
Avrupa tarafında ise ABD ile yürütülecek tarifeler konusundaki görüşmeler piyasaların odağında. AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, Washington’da ABD’li yetkililerle bir dizi görüşme gerçekleştirecek. AB Komisyonu Sözcüsü Olof Gill, “AB olarak karşılıklı yarar sağlayacak bir anlaşma yapmaya hazırız” diyerek, Atlantik'in iki yakasında ekonomik istikrarın korunması gerektiğini vurguladı.
Cuma günü Avrupa borsaları karışık bir seyir izlerken, İngiltere FTSE 100 yüzde 0,64 artarken; Almanya DAX 40 yüzde 0,92, Fransa CAC 40 yüzde 0,30 ve İtalya FTSE MIB yüzde 0,73 oranında düşüş kaydetti. Yeni haftada Avrupa vadeli endekslerinde olumlu bir başlangıç görüldü.
Asya’da Tarife Umudu Yükselişi Getirdi
Asya piyasaları da haftaya olumlu başladı. ABD’nin teknoloji ürünlerine ilişkin tarife düzenlemeleri, bölgedeki yatırımcıları rahatlattı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, ABD'nin gümrük tarifelerinin küresel ekonomi üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabileceğini belirterek, “BoJ, yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşmak için politikaları dikkatle yönlendirecektir” dedi.
Verilere göre Japonya'da sanayi üretimi şubatta yüzde 2,3 artarken, kapasite kullanım oranı yüzde 1,1 düştü. Çin'de ise mart ayı dış ticaret fazlası 102,6 milyar dolar olarak açıklandı. Bu veriler ışığında, Japonya’da Nikkei 225 yüzde 2, Güney Kore Kospi yüzde 1, Hong Kong Hang Seng yüzde 2,2, Çin Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,8 artış kaydetti.
Türkiye’de Gözler Cari Açık Verisinde
Yurt içinde Borsa İstanbul geçen haftayı yükselişle tamamladı. BIST 100 endeksi cuma gününü yüzde 0,45 artışla 9.380,95 puandan tamamlarken, VİOP'ta BIST 30 nisan vadeli kontrat yüzde 0,3 primle 10.419 puana çıktı.
Bugün ise piyasalar, şubat ayı ödemeler dengesi verisine odaklandı. AA Finans’ın anketine katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının 4 milyar 325 milyon dolar açık verdiğini tahmin ediyor. 2025 yılı için ise cari açığın 21 milyar 970 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Dolar/TL kuru cuma gününü yüzde 0,4’lük artışla 38,0580'de kapatırken, yeni güne yüzde 0,1 gerileyerek 38,0150 seviyesinden başladı. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.500 ve 9.600 puan direnç, 9.200 ve 9.100 puan ise destek olarak öne çıkıyor.