ZEYNEP BOZUKLU
Narsisizmin kelime kökeni, Yunan mitolojisinde bir kahraman olan Narkissos'dan gelmektedir. Narkissos adını narkoza ve bir çiçek familyası olan nergisgillere de vermiştir. Narsisizmin ileri boyutlarda olma durumunda ise tıpta narsisistik kişilik bozukluğu adı verilmektedir.
Bir başka tabirle özseverlik olan narsisizm, kişinin kendi bedensel veya zihinsel benliğine karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık, farklı bir tabirle kişinin kendisine aşık olması durumudur. Kendilerini diğer insanlardan üstün ve zeki görürler. Bu kişiler karşılarındaki insanları kolayca manipüle edebilirler.
Narsist kişiler, başka insanların ihtiyaçlarını görmezden gelebilme durumuna sahiptir. Kendisi dışında herkesin duygularını göz ardı edebilir. Ayrıca narsist kişiler, bu davranışlarının insanlar üzerindeki etkisini de fark etmeyebilir.
Narsisizm belirtileri gösteren insanlar özellikle ilişkilerde, hemen olumsuz davranış göstermezler. Bu insanlar genellikle kendilerini egolarını besleyen insanlarla çevrelemeyi severler. Bu ilişkiler yüzeysel olsa bile, kendileri hakkındaki fikirlerini pekiştirmek için ilişkiler kurmaktan çekinmezler. Narsistik kişilik bozukluğu olan birinin ilk belirtisi, sosyal bir ortamda ilgi odağı olmaktır. Herkes tarafından beğenilmek için güçlü bir istek duymasıdır. Bu istek herkes tarafından görülebilecek kadar açıktır. Eğer bu bireylerde narsistik kişilik erken anlaşılmazsa zamanla daha büyük psikolojik problemlere yol açabilir.