Süpersonik uçuş, ses hızını aşan hızlarda uçma yeteneğidir. Ses hızının değeri hava yoğunluğuna göre değişmekle birlikte deniz seviyesinde 1.224 km/saattir. Bundan daha yavaş uçarsanız uçuş ses altı olur, daha hızlı uçarsanız ses üstü olur. Ses bariyerini aşan uçaklar meşhur ses patlamasını üretir ancak bu, bir nesnenin ses bariyerini geçtiği anda meydana gelmez.

Sıkıştırılmış şok dalgalarının etkisi olan sonik patlama, uçağın sesten daha hızlı hareket ettiği her zaman ortaya çıkan sürekli bir sestir. Yerdeki gözlemcilere göre patlamayı yalnızca basınç dalgaları üzerinizden geçtiğinde hissedersiniz. Ses oldukça rahatsız edici olabilir, dolayısıyla X-59 neden olduğu rahatsızlığa çözüm bulmayı umuyor.

Karanlık Maddenin Peşinde Bir Türk Bilim İnsanı: Deniz Aybaş Karanlık Maddenin Peşinde Bir Türk Bilim İnsanı: Deniz Aybaş

X-59'un tasarımı adeta bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi görünüyor. 30 metre uzunluğunda ve 9 metre genişliğindedir. Toplam uzunluğun yaklaşık üçte birini kaplayan ince, konik bir burnu var ve ses patlamasını yaratan şok dalgalarını önemli ölçüde kıracağı umuluyor.

Concorde, 27 yıl boyunca uçtuktan sonra 2003 yılında hizmet dışı bırakıldı. O zamandan beri, ses altı uçuşlarla ve saatlerce süren okyanus geçişleriyle sınırlı kaldık. Buna karşılık Concorde, JFK'den Heathrow'a Atlantik ötesi geçişi üç saatten biraz daha kısa bir sürede tamamlayabilirken, günümüzün jetleri yedi saatten fazla sürüyor.

Muhabir: Necmettin Kurucu