Kezban YAVUZ'un 2 Mayıs 2023 tarihli yazısı: Nasılsın? Kaygılıyım...
Kaygı günümüzde neredeyse normal günlük bir duygu olma yolunda ilerliyor. Bir psikolog olarak değerlendirmeye de gerek yok, toplumda yaşayan bir birey olarak baktığımızda da bir çok çocuk, ergen, yetişkin ve kıdemli birey kaygılı olmaktan şikayetçi.
Bu kadar çok tetikleyici varken haksızda sayılmazlar aslında. Kaygı bireyin çok çabuk ve bulaşıcı olarak giyebildiği en ağır duygulardan biridir.
Kaygıyı tanımak ve yönetebilmek bireyin mutluluğu ve başarısı için çok önemli ve vazgeçilmez bir beceri oldu günümüzde. Çağımızın vebası desek kaygıya bence abartmış olmayız.
Gerçek bir neden yokken ya da nedeni olsa bile denetlenemeyen aşırı endişe hali hissediyorsanız, nedensiz yorgunluk, dikkat bozukluğu, konsantrasyon güçlüğü yaşıyorsanız, bedensel ağrılarınız varsa, sıcak basma, titreme, terleme gibi fiziksel yakınmalarınız varsa, uykuya dalamıyor veya gece sık sık uyanıyorsanız kaygı (anksiyete) sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Anksiyete yaşayan kişi bu durumu genellikle “kötü bir şey olacakmış hissi”, “hoş olmayan bir endişe hali” “nedensiz bir korku” yada ‘ sık sık tekrarlayan olumsuz düşüncelerin’ durdurulamaması şeklinde de ifade eder.
Kaygı hafif bir tedirginlik ve gerginlik duygusundan panik derecesine kadar varan değişik yoğunluklarda yaşanabilir ve kişinin kontrolü dışına çıkıp hayatını aksatmaya başladığı durumlarda ise yardım almak gerekebilir. Johns Hopkins tıp fakültesinde yapılan araştırma sonuçlarına göre kaygı durumunda oluşan çarpıntının, kalpte oluşan ritim bozukluğu ve yüksek tansiyon nedeniyle kalp hastalıkları riskini artırdığı belirtilmektedir. Ancak kaygıyı durumluk mu yaşıyoruz yoksa süreklimi yaşıyoruz diye ayırt etmemiz iyi olacaktır. Sürekli bir kaygıdan kendi çabamızla kurtulmamız zor olacakken duruma bağlı zaman zaman yaşadığımız kaygıyla başa çıkabilmemiz mümkün olabilecektir.
Kaygımızın durumluk mu yoksa süreklimi olduğunu ayırt edici birkaç ipucunu aşağıda belirttik. Sizde kaygınızı değerlendirebilirsiniz. Aşağıdaki açıklama maddelerinin en az 3 tane ve fazlasına cevabınız evetse sürekli bir kaygı durumu yaşıyor olabilirsiniz.
Genellikle kendimi olumsuz düşüncelerle mücadele ederken buluyorum.
Sürekli nedeni belli olmayan bir endişe hissediyorum ve bu durumu engelleyemiyorum.
Kendimi çoğunlukla dalıp giderken buluyorum, hiçbir şeye odaklanamıyorum.
Genellikle keyifsiz ve gerginim.
Bu kadar düşünmek beni çok yoruyor.
Kendimi sürekli hüzünlü hissediyorum.