Rusya Merkez Bankası, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizinde değişiklik yapmama kararı aldı. İşgücü piyasasındaki sıkılık ve tüketici harcamalarındaki artışla ilişkili enflasyon riskleri, bankanın politika faizini sabit tutma kararını etkiledi. Bu karar, üst üste üçüncü kez alındı.
İşgücü piyasasındaki sıkılık ve artan tüketici harcamalarıyla ilişkili enflasyon riskleri, Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirme seçeneklerini kısıtladı.
Bankanın açıklamasında, "Ekonomideki sıkı parasal koşulların daha önce tahmin edilenden daha uzun bir süre devam edeceği" vurgulandı.
Yetkililer, Rusya'da bu yıl faizler için daha yüksek bir seviye ve daha hızlı bir enflasyon öngördüler. Gayrisafi yurtiçi hasılanın beklenenden neredeyse iki kat daha fazla, yüzde 2,5 ila yüzde 3,5 arasında büyümesi öngörülüyor.
Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, enflasyonun yüzde 4 hedefine geri dönmesi için parasal koşulların uzun bir süre sıkı tutulması gerekebileceği konusunda daha önce uyarıda bulunmuştu.
Banka, kendi belirlediği kriterlerin çoğunu yerine getirmeksizin borçlanma maliyetini düşürmeye başlamadı. Tüketici faaliyetleri ve krediler yeniden canlanırken işgücü piyasasındaki kıtlık kötüleşiyor. Bu arada, enflasyon beklentilerine dayalı ayarlanmış oran, 2022'de Ukrayna'nın işgalinin başladığı ilk aylardaki seviyelere yükseldi.
Enflasyon beklentileri Aralık ayındaki zirveden keskin bir düşüş yaşadı ve fiyat artışı Mart ayında yavaşladı. Ancak, Renaissance Capital'den Andrei Melaschenko'nun tahminlerine göre, Nisan ayında gıda ve akaryakıt maliyetlerindeki artışın etkisiyle enflasyon yeniden hızlanabilir.