Aksaray’da şekerpancarı hasat törenine katılan TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada stratejik önemi olan şekerpancarı üretimi yapan çiftçi sayısının Türkiye’de azaldığına dikkat çekti.
Şemsi Bayraktar pancar ve şeker üretiminin sosyal ve ekonomik yaşam üzerinde tüm dünyada stratejik önemi olan bir üretim kolu olduğunu söyleyerek, Türkiye’nin pancar şekeri üretiminde dünyada 5’inci, Avrupa’da ise 4’üncü sırada yer aldığını hatırlattı.
Dünya genelinde kamış ve pancardan şeker üreten ülkeler arasında da Türkiye’nin 12’nci sırada bulunduğunu kaydeden Bayraktar, 58 ilde üretilen şekerpancarının üretimini yapan çiftçi sayısının ise yıllar itibarıyla önemli ölçüde azaldığının altını çizdi.
Bayraktar özellikle son 10 yılda pancar üreten çiftçi sayısının yüzde 19,8 oranında azalarak 100 binin altına düştüğünü belirtti.
'Şeker Dışa Bağımlı Olunacak Ürün Değildir'
Şekerpancarı eken çiftçi sayısının azaldığı bir dönemde şeker tüketiminin de arttığını kaydeden Bayraktar, “2021 yılında kişi başına şeker tüketimimiz 30,7 kilogram iken 2022 yılında 33,6 kilograma yükseldi. 2022 yılında şeker yeterlilik oranımız 91,1 olarak gerçekleşti” bilgilerini verdi.
Bayraktar şekerdeki talebin karşılanması için şekerpancarı üretiminin devam etmesi gerektiğini ifade ederek, “Şeker stratejik bir üründür. Dışa bağımlı olunacak bir ürün değildir. Yerli üretimi korumaktan başka çare de yoktur” tespitinde bulundu.