Sürekli açlık hissi, her zaman vücudunuzun kaloriye ihtiyacı olduğu anlamına gelmeyebilir. İşte bu durumun tıbbi nedenleri:

1. Depresyon

Sürekli aç hissetmenizin nedenlerinden biri ruh haliniz olabilir. Depresyon veya anksiyete yaşayan kişiler için yemek yemek bir başa çıkma mekanizması olabilir. Bu durum, serotonin hormonunun yetersizliğinden kaynaklanabilir ve karbonhidratlı, rahatlatıcı yiyecekler tüketmek serotonin seviyelerini artırabilir.

2. Stres

Stres sırasında vücudu etkileyen kortizol hormonu, kalori ihtiyacı olmadan bile vücudun yemek yeme isteğini artırabilir, diyor New York'taki iç hastalıkları uzmanı Dr. Shanna Levine. Stresle başa çıkmanın daha sağlıklı yolları mevcuttur.

3. Hipertiroidizm

Sürekli açlık ve normalden fazla yemek yeme, ama buna rağmen kilo kaybı yaşama durumunda, tiroid bezinizin fazla hormon üretmesi söz konusu olabilir. Tiroid, vücudu hızlandıran bir endokrin organ olarak işlev görür. Eğer yorgunluk, ruh hali değişimleri, kırılgan tırnaklar veya saç dökülmesi gibi belirtilerle birlikte açlık yaşıyorsanız, hipertiroidizmin belirtileri olabilir.

4. Obezite

Aşırı yemek yeme kilo artışına yol açabilir, ancak obezite kendisi de sürekli açlık hissine neden olabilir. Aşırı yağ, insülin seviyelerinin yükselmesine neden olabilir ve bu da iştahı artırır, diyor Dr. Lofton. Ayrıca, yağ hücreleri leptin hormonuna karşı vücudun duyarlılığını azaltır, diyor Dr. Levine. "Çünkü yağ kendi hormonlarını üretir, obeziteye sahip kişiler genellikle daha fazla açlık hissi yaşar," diyor. Diyet ve egzersize bakılmaksızın kilonuzu etkileyen diğer gizli etmenlere dikkat edin.

5. Hipoglisemi

Düşük kan şekeri, yemek atlama veya pankreas sorunları gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak, sonuç olarak aynı şey yaşanır: Enerji artışı için vücudunuz açlık sinyali gönderir.

6. Diyabet

Tip 1 ve Tip 2 diyabet her iki durumda da şeker seviyelerini etkileyebilir ve bu durum, kişilerin kan şekerlerini dengelemeye çalışırken açlık döngüsünü oluşturabilir. Düşük kan şekeri iştahı tetikler, ancak aşırı yemek bu cravings’i daha da kötüleştirebilir. Sürekli açlık hissi yaşıyorsanız, kan şekerinizi dengelemeye çalışın ve işlenmiş, karbonhidrat açısından zengin gıdalardan kaçının. Bunun yerine, diyabet dostu gıdaları tercih edin.

7. Adet Dönemi

Adet döneminde hormonal değişiklikler, çok sayıda tatlıyı hızla tüketme isteği oluşturabilir. Ayrıca, bu dönemde vücudunuzun ek enerjiye ihtiyacı olabilir.

8. İlaçlar

Bazı ilaçların yan etkisi olarak iştah artışı görülebilir. SSRI antidepresanlar, alerji veya lupus gibi durumlar için kullanılan steroidler ve anti-seyirm ilaçları bu gruptadır. Ancak ilaçlarınızı kesmeyin—alternatif reçeteler için doktorunuza danışın. 

9. Dehidrasyon

Kaptan Amerika 85 Milyon Dolarlık Açılış Hedefliyor Kaptan Amerika 85 Milyon Dolarlık Açılış Hedefliyor

Açlık hissi, vücudunuzun su ihtiyacını yanlış yorumlayabileceğiniz bir durum olabilir. Güne bir bardak su ile başlamanızı ve gün boyunca 1.5 ila 2.5 litre su tüketmenizi önerir. Şekerli içecekler yerine sade su tüketmeye özen gösterin, çünkü şekerli içecekler beyninizi sürekli aç olduğunuzu düşündürebilir, ekstra kaloriler tüketmenize neden olabilir.

10. Uykusuzluk

Her gece önerilen yedi ila sekiz saat uyumadığınızda, uyanınca açlık seviyelerini kontrol eden hormonları düzenlemek daha zor olabilir. Açlık hormonu ghrelin yükselebilir ve bu durum, vücudunuz kaloriye ihtiyaç duymasa bile yiyeceklere yönelmenize neden olabilir. Uykusuzluk bir tür stres yaratır ve hormon düzensizliklerine neden olur.

Muhabir: Handan Işıksal