Şevval Elif KIRAN'ın 11 Nisan 2023 tarihli yazısı: Turizm Tiplerinden: Yayla Turizmi

Herkese merhabalar, geçen hafta demir yolu ulaşımı ile ilgili bilgiler aktarmıştım. Bu yazımda sizlere yayla turizminden bahsedeceğim.

Yayla turizmi; gözden uzak, temiz havada olabildiğince doğal koşullarda yapılan bir tatil biçimidir. Geçmiş dönemde Kovid-19 gibi yayılan bulaşıcı hastalıkların çoğalmasıyla birlikte önemini daha çok anladığımız, betonlar ile oluşan o yapılaşma içinden sıyrılıp kendimizi daha özgür, daha huzurlu hissettiğimiz bir turizm türüdür desem yanlış olmaz.

İnsanlar, sürekli yaşadıkları yerlerden geçici sürelerle ayrılarak başka ülke veya bölgelere gider ve buralarda gezip-görme, dinlenme, eğlenme, öğrenme gibi psikolojik ve sosyokültürel ihtiyaçlarını karşılarlar. Yayla turizmi, yaşadıkları yerlerden geçici süreyle ayrılan insanlara, diğer turizm çeşitlerine göre daha fazla olanak sunmaktadır. Bu olanaklardan bahsedecek olursam, ilk sırada konaklama sürelerinin diğer turizm çeşitlerine göre daha uzun olacağı yer alır. Otel vb. işletmelerde geçirilecek zaman, yayla turizminde tercih edilen konaklama biçimlerine göre daha kısa sürelidir. Yayla turizminde tercih edilen konaklama biçimi, çadırdır. Kişilerin ekonomik özgürlüklerinin yüksek ya da düşük olması, yayla turizmi yapmasına engel değildir.

Yayla turizmi; klasikleşen deniz-güneş-kum üçlüsüne dayanan kitle turizminden farklı özellikleri olan, daha spesifik motiflerle harekete geçirilen alternatif bir turizm ürünüdür. Kişilerin, çalışma ortamlarından uzaklaşması, bulundukları şehir gürültüsünden kaçma istekleri, keza yaz aylarında sıcaktan bir kaçış yolu arayanların tercih sebebi yayla turizmidir.

Yayla turizmine, genel olarak aile ve arkadaş gruplarıyla katılım sağlanıyor. Bu demek değildir ki illa kalabalık gruplar hâlinde gidilsin. Tekseniz, çadırınızı yüklendiniz, katlanabilir sandalye ve termosunuzu aldınız, tabii ki sizler de yayla turizminden yararlanabilirsiniz. Stresten uzak, şehir gürültüsünün yerini kuş cıvıltıları almış, sımsıcak havada dağların arasından akan buz gibi suyun tadını tam da bu planı harekete geçirdiğimizde fark ederiz.

Ülkemizin coğrafi konum ve yapısı itibarıyla yayla turizmi hemen hemen her ilimizde yapılabilir. Bugün itibarıyla Ankara’ya yakın iller ve kırsal ilçelerde yayla turizmi aktif olarak yapılabilmektedir. Nallıhan ilçesinde bulunan Nallıhan Andız yaylası, şehre sadece 30 km uzaklıktadır. Kızılcahamam ilçesinde bulunan Ulucak yaylası ise Ankaralıların hafta sonu günübirlik ulaşabilecekleri yaylalardandır.

Doğal ve yöresel ürünleri yerinde tatmak, bol oksijenli ağaçlar içerisinde yürüyüş yapmak, stresten uzak, sakince dinlenebileceğiniz alanlar oluşturmak sizlerin elinde.