Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 6 yıl önce kesintiye uğrayan Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog (HLED) toplantıları, 3 Nisan'da Brüksel'de yeniden başlıyor.
Ekonomik İş Birliği için Yeni Dönem
Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarına göre, Türkiye-AB ilişkilerinin güçlendirilmesi amacıyla ilk kez 2015’te alınan karar doğrultusunda oluşturulan Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog, 2016, 2017 ve 2019 yıllarında düzenlenen üç toplantıyla hayata geçirilmişti. İlk ve son görüşmeler Türkiye’de, 2017'deki toplantı ise Belçika'da gerçekleştirilmişti.
Aralık 2024’te AB Genel İşler Konseyi, uzun süredir askıda olan bu mekanizmayı yeniden devreye sokma kararı aldı. Bu karar, AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde de onaylanarak resmiyet kazandı.
Brüksel’de Kritik Buluşma
Yeni dönemin ilk toplantısı, Brüksel'de gerçekleştirilecek. Açılış konuşmalarını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Ekonomi ve Verimlilik Komiseri Valdis Dombrovskis ve AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos yapacak.
Bu toplantının, Türkiye ile AB arasındaki ekonomik iş birliğini derinleştirmesi ve ticari ilişkileri güçlendirmesi bekleniyor.
Avrupa'nın Finans Devleri Masada Olacak
İki ana oturumdan oluşacak toplantının ilk bölümünde, Türkiye ve AB’nin makroekonomik dinamikleri, rekabetçilik ve yapısal reformlar gibi konular tartışılacak. Bu oturuma, Bakan Şimşek ve Komiser Dombrovskis başkanlık edecek.
İkinci oturumda ise, Türk ve Avrupalı iş dünyasının önde gelen temsilcileri bakanlar ve AB yetkilileriyle bir araya gelerek yatırım ve ticaret fırsatlarını ele alacak. Ayrıca, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Avrupa Kalkınma Konseyi Bankası gibi kritik finans kuruluşlarının üst düzey yöneticileri de toplantıya katılacak.
Bakan Mehmet Şimşek, toplantılar kapsamında AB yetkilileri Dombrovskis ve Kos ile birebir görüşmeler yaparak, gelecekteki iş birliği alanlarını değerlendirecek.
"AB ile Daha Kapsamlı Bir İş Birliği için Hazırız"
Bakan Şimşek, bu toplantının 6 yıl sonra yeniden düzenlenmesini "Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlanması açısından büyük bir fırsat" olarak değerlendirdi.
2016’daki ilk toplantıya eş başkanlık yaptığını hatırlatan Şimşek, bu sürecin yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin, AB ile ticari ilişkilerini güçlendirmeyi stratejik bir hedef olarak gördüğünü vurgulayarak, "Türkiye'nin ihracatının yüzde 42’si AB’ye yapılıyor ve ülkemiz, AB’nin en büyük beşinci ticaret ortağı konumunda" dedi.
Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize kolaylığı ve ortak projeler gibi konuların önemine dikkat çeken Şimşek, "Savunmadan enerjiye, tarımdan sanayiye kadar birçok alanda AB ile güçlü iş birlikleri geliştirmeye hazırız" ifadesini kullandı.
Türkiye ve AB arasındaki ekonomik diyalogun yeniden başlaması, iki taraf için de yeni fırsatların kapısını aralayacak.