Malazgirt Savaşı'na Dair Yeni Keşifler: Tarih Yeniden Yazılıyor Malazgirt Savaşı'na Dair Yeni Keşifler: Tarih Yeniden Yazılıyor

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen, Türkiye İletişim Modeli Sempozyumu'nda yalan haberlerin dünya genelinde önemli bir sorun haline geldiğini belirtti. Sözen, araştırmaların yalan haberlere inanma oranının doğru haberlere göre 6 kat daha fazla olduğunu ortaya koyduğunu ve bu durumun toplumsal güveni zedelediğini ifade etti.

Yalan Haberlerin Yayılma Hızı Şaşırtıyor

Prof. Dr. Sözen, "Yapılan araştırmalara göre, yalan haberlere inanma oranı, doğru haberlere inanma oranına göre 6 kat daha fazla. X'te yapılan bir araştırmaya baktığımızda da yalan haber yüzde 70 daha fazla dolaşıma girebiliyor" diyerek yalan haberlerin ne kadar hızlı yayıldığını vurguladı. Sözen, bu durumun toplumlar üzerinde ciddi bir etki yarattığını ve güven duygusunu zedelediğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın Rolü

Sözen, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın kurulduğu günden bu yana anlık değişimlere hızlı yanıt verebilen bir kurum olduğunu belirtti. "İletişim Başkanlığı, yurt içi ve yurt dışında geniş kapsamlı çalışmalar yürütüyor ve anlık değerlendirmeler yapabilme kapasitesine sahip" ifadelerini kullandı. Sözen, başkanlığın bu özelliği sayesinde hem Türkiye'de hem de dünyada meydana gelen ani değişimlere karşı hızlı çözümler üretebildiğini vurguladı.

Dijital Dünyada Dil ve Güç Dengesi

Sözen, dil hegemonyası ve şirketlerin devletler üzerindeki etkisine dikkat çekti. "Dijital dünyanın dili İngilizce ve bu dil, teknolojiyi elinde bulunduranların dili. Şirketler, devletler üzerinde söz sahibi olmaya başladı ve bu durum dünya çapındaki çatışmaların temel nedenlerinden biri" dedi. Sözen, dil hegemonyasının özellikle dijital dünyada çok belirgin olduğunu ve bu durumun küresel güç dengelerini etkilediğini ifade etti.

Teknoloji ve Değişim Çağı

yüzyılın teknolojinin egemen olduğu bir yüzyıl olduğunu belirten Sözen, oyun kapitalizmi, kripto para mühendisliğine dayalı blok zinciri teknolojisi ve veri zenginliğinin önemine değindi. Sözen, "Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ve AA Teyit Hattı, yalan haberlere anlık çözümler üretiyor" dedi. Sözen, bu merkezlerin yalan haberlere karşı anlık çözümler üreterek, doğru bilgilendirme konusunda önemli bir rol oynadığını belirtti.

Sempozyumda Ele Alınan Konular

Sempozyumda gazeteciler ve yöneticiler, Türkiye iletişim modeli, yeni medyanın gücü ve etkisi ile iletişimde hakikat mücadelesi gibi konuları tartışıyor. Ayrıca, İletişim Başkanlığı çalışanları, kendi perspektiflerinden Türkiye iletişim modelini değerlendiriyor. Öğleden sonraki oturumlarda "Gazetecilerin Gözünden İletişim ve Medya Ekosistemi", "Yöneticilerin Gözünden Türkiye İletişim Modeli", "Yeni Medyanın Gücü ve Etkisi", "İletişimde Hakikat Mücadelesi" ve "İletişim Başkanlığı Çalışanlarının Gözünden Türkiye İletişim Modeli" gibi çeşitli oturumlar düzenlenecek.

Kaynak: AA