NECMETTİN KURUCU

Terminatör, Donnie Darko gibi filmler, Geleceğe Dönüş ve diğer pek çok kişi, zamanda hareket etmenin Evrenin temel kuralları açısından pek çok sorun yarattığını gösteriyor. Eğer geriye giderseniz mesela zamanda geriye gitmek için var olmanız nasıl mümkün olabilir?

Bu, "büyükbaba paradoksu" olarak bilinen devasa bir kafa karıştırıcıdır ancak birkaç yıl önce Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden fizik öğrencisi Germain Tobar, "sayıların karesinin" nasıl alınacağını buldu. 

Germain Tobar, "Klasik dinamikler, eğer bir sistemin belirli bir andaki durumunu biliyorsanız, bunun bize sistemin tüm geçmişini anlatabileceğini söyler." dedi.

Günde 10.000 Adım Attığınızda Vücudunuzda Neler Olur? Günde 10.000 Adım Attığınızda Vücudunuzda Neler Olur?

Güncel bir örnek vermek gerekirse, bir zaman yolcusunun bir hastalığın yayılmasını durdurmak için geçmişe yolculuk yaptığını hayal edin. Eğer görev başarılı olsaydı, zaman yolcusunun zamanda geriye gidip yenebileceği hiçbir hastalığı olmayacaktı.

Tobar'ın çalışmasını matematik bilmeyenler için incelemek kolay değildir, ancak determenistik süreçlerin zamana benzer eğrilerin (tahmin edildiği gibi) nasıl kapandığını gösteriyor. Bu da  Einstein gibi fizikçilerin özgür irade ve klasik fizik kurallarına uyabilir.

Araştırma, zamanda yolculuğun mümkün olduğu ancak zaman yolcularının bir paradoks yaratmasını engellemek için yaptıklarının kısıtlanacağı yönündeki başka bir hipotezle sorunu düzeltti. Bu modelde zaman yolcuları istediklerini yapma özgürlüğüne sahiptir ancak paradokslar mümkün değildir.

Rakamlar işe yarayabilirken, geçmişe gitmek için uzayı ve zamanı bükmek aslında zor olmaya devam ediyor. Bilim adamlarının tasarladığı zaman makineleri şu ana kadar o kadar yüksek kavram ki, şu anda yalnızca bir sayfadaki hesaplamalar olarak mevcutlar.