Şevval Elif KIRAN'ın 17 Ağustos 2023 tarihli yazısı: Buharlaşmaya Ramak Kala
Herkese merhaba, bu yazımda sizlere günümüzde en çok şikayet ettiğimiz, çalışırken, yolculuk esnasında, hatta evde bile bizi rahatsız eden sıcaklardan, bir nebze olsun rahatlama yöntemlerine bakacağız.
Sıcağa maruziyet durumunda terleme ile vücut kendini soğutarak ısısını korumaya çalışır. Ancak sıcaklığın aşırı yükseldiği durumlarda bu tek başına yeterli olamadığından bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Sıcağa bağlı hastalık ve ölüm, solunum ve kardiyovasküler hastalık alevlenmeleri, bulaşıcı hastalıklar, vektörle ilişkili hastalıklarda artış olmak üzere artan sağlık riskleri vardır. Özellikle de kalp ve KOAH hastaları nefes darlığı sorunları yaşayabileceği için sıcak hava, şikayetlerinin artmasına neden olabilir. Bununla birlikte susuz kalmaya bağlı dehidratasyon, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, bitkinlik ya da bilinç değişikliği durumları da aşırı sıcaklara bağlı olarak ortaya çıkabilen sorunlar arasında yer alır.
Sıcaklarda çalışmak ve yolculuk etme zorunluluğumuz var ise dikkat etmemiz ya da uygulamamız gereken birkaç yöntemden bahsedelim. Su içmek için susamayı beklemeyin ayrıca gün içindeki aktivitelerinize göre su tüketimini artırın. Bir sağlık sorununuz nedeniyle sıvı tüketimi konusunda bir sınırlamanız varsa mutlaka hekiminize tüketmeniz gereken sıvı miktarını sorun. Çay, kahve ya da alkollü içecekler vücudunuzun sıvı kaybetmesine neden olacağı için mümkün olduğunca tüketmemeye çalışın. Yine çok şekerli, asitli ve çok soğuk içecekleri de sınırlı tüketmenizde yarar var.
Sık sık eklem bölgelerimizi ıslatmak da ferahlamamızı sağlayacaktır. Gün içerisinde başınıza güneş geçtiğini hissettiğiniz takdirde ise acil doktor desteğine başvurmanız gerekmektedir.
Eğer mecburi bir işimiz yoksa dışarıya çıkmamaya dikkat etmeliyiz. Gıda zehirlenmeleri ise bir diğer önemli konu. Sıcaklarla beraber yiyeceklerin bozulma ihtimalleri arttığından özellikle açıkta satılan gıdalardan (et, yumurta, süt, balık gibi) kaçınmalı! Ayrıca mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemeli. Kalp damar ve varis rahatsızlığı bulunan kişilerin ise, evde ya da uygun buldukları yerde, buzlu su uygulaması yapabilirler. Buzlu su kan dolaşımını arttırarak ağrıların bir nebze de olsa azalmasını sağlamaktadır.
Demem o ki, sıcaklarda mümkün olduğunca dışarı çıkmamaya, dışarı çıktığımızda mutlaka şemsiye, şapka gibi yanımızda bulunduracak eşyaları unutmamaya dikkat edelim..