Şevval Elif KIRAN'ın 19 Eylül 2023 tarihli yazısı: Çiçek Bakımı

Herkese merhabalar. Bu yazımda sizlere, çiçeklerin bakımı üzerine bilgiler vereceğim.

Çiçek bakmak kolay bir iş gibi görünse de aslında oldukça zordur. Eğer evinizde baktığınız çiçeklerin ölmesinden şikâyetçiyseniz, bu püf noktalarını uygulayarak daha uzun yaşamalarını sağlayabilirsiniz. Çiçekler her açıdan bizleri mutlu eden bitkilerdir. Hediye edilen çiçeklerin bakımının nasıl yapılacağını her zaman bilemeyiz. Günümüzde internetin yaygınlaşması ve teknolojinin gelişmesiyle beraber elimizin altında her türlü imkân mevcut ve araştırma yapabiliyoruz. 

Evde bakacağımız çiçeklerin bakımı, onları uzun zaman yanımızda görmek istiyorsak çok önemlidir. Söz konusu ev bitkileri olduğunda, ortamdaki nem değeri çok önemlidir. Sezon değişiklikleri kadar, evinize en uygun olan çiçekleri öğrenmeniz de mühimdir. Örneğin tropikal bitkilerin neme daha çok ihtiyacı vardır. Ama ısı oranı daha düşük bir yerde yaşıyorsanız, daha fazla nem sağlamanın da yolları bulunmaktadır. Saksının dibine çakıl yerleştirmek ya da saksıyı su dolu bir çanağın içine koymak buna örnektir. Sprey şişesi ile yaprakları nemlendirmek de bir diğer seçenektir.

Su kadar bir diğer önemli unsur ise ışık yani gün ışığı. Genelde evde bakacağımız çiçekleri, doğal gün ışığı gören pencereye yakın yerlerde büyütmemiz önerilir. Çiçeklerinizi evinizin gün ışığı alan bölgelerine yerleştirin. Türlerine göre, direk güneş ışığına ya da gölgeye ihtiyaç duyarlar. Eğer az ışık isteyen çiçekleri direkt güneş ışığı alan yerlere koyarsanız, yaprakları kararmaya başlar.

Düzen hepimiz için önemlidir. Akışkanlıklarımızdan vazgeçmemek, düzenimizin bozulmamasını istemek önemlidir. Bitkilerinizi yeniden düzenlemek size cazip gelebilir ama ev hayvanları gibi ev çiçekleri de fazla yer değiştirmekten hoşlanmazlar. Onun için en uygun ışığı sağlayabildiğiniz köşeyi bulduğunuzda, çiçeğin yerini değiştirmemelisiniz.

Zamanında gübreleme yapmak çiçeklerin bakımında oldukça önemlidir. Yanlış zamanlı gübreleme genellikle kış aylarında gerçekleşir. Birçok çiçek kış aylarında dinlenme moduna girer. Bu durum, büyümenin azaldığını ifade eder. Çiçekler büyümeye elverişli dönemlerinde gübrelemeye ihtiyaç duyarlar. Gübreleme yapılması gereken dönemlerden biri de saksı değişimi dönemleridir. Saksı değiştirilirken sadece gübre içeren toprak kullanmak yanlıştır. Çiçeğin kendi toprağı ile gübrenin harmanlanması gerekir. Harmanlanacak toprak ve gübre arasındaki oran ise çiçeğin cinsine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Çiçek bakımı uzaktan kolay gelse de uğraştırıcıdır. Uğraştığımız zaman da verimli sonuçlar alacağımız çiçeklerimizi uzun yıllar aynı verimlilikte saklayacağımız anlamına gelmektedir. Sizler de çiçeklerinizin uzun yıllar yaşamasını istiyorsanız bu püf noktalara dikkat etmelisiniz.