Otomotiv İhracatında Tarihi Rekor Kayıt Altına Alındı Otomotiv İhracatında Tarihi Rekor Kayıt Altına Alındı

Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) yayımladığı rapora göre, Ocak-Ağustos 2024 döneminde yuan cinsinden yapılan sınır ötesi ödemeler toplamda 41,6 trilyon yuana (yaklaşık 5,9 trilyon dolar) ulaştı. 

Yuan üzerinden gerçekleştirilen işlemler, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 21,1 artış gösterdi ve Çin’in tüm sınır ötesi ticaret ödemelerinin yüzde 26,5’ini oluşturdu. 

Dünya Bankalar Arası Mali İletişim Birliği (SWIFT) tarafından açıklanan verilere göre, yuanın küresel para transferlerindeki payı Temmuz ayında yüzde 4,74 iken Ağustos ayında yüzde 4,69’a geriledi. Ancak Çin para birimi, 10 aydır yüzde 4 seviyesini koruyarak uluslararası ticaretteki konumunu sürdürüyor. 

En Fazla Kullanılan Dördüncü Para Birimi 

Çin yuanı, ABD doları, avro ve İngiliz sterlininin ardından dünya genelinde en çok tercih edilen dördüncü ödeme aracı olarak dikkat çekiyor. 

ABD doları, ticaret, yatırım ve rezerv para birimi olarak baskın konumunu korumaya devam ederken, Çin hükümeti, yuanın küresel ticaretteki etkinliğini artırmak amacıyla çeşitli adımlar atıyor. 

Son 10 yılda Çin, 31 ülkeyle döviz takas anlaşmaları imzalayarak yerel para birimlerinin ticarette kullanımını teşvik ediyor. 

Yine de yuan, henüz bir yatırım aracı veya rezerv para birimi olarak büyük ölçüde tercih edilmiyor. Bunun sebepleri arasında Çin’de yuan hesaplarının ve döviz kurlarının sıkı kontrol altında tutulması ve yurtdışında kullanımının kısıtlı olması yer alıyor. 

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerine göre, 2024'ün ikinci çeyreğinde dünya genelinde merkez bankaları 245,2 milyar dolar değerinde yuan rezervi tutarken, bu miktar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,15 oranında bir azalma gösterdi. 

Kaynak: AA