Sevdenur NAMALAN'ın 21 Şubat 2023 tarihli tarihli: Deprem sonrasında çocuklara nasıl yaklaşılmalı?
Hepimizi derin bir üzüntüye sokan 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin üzerinden 2 hafta geçti. ‘Asrın felaketi’ olarak tarihe geçen bu deprem, binlerce kişinin ölümüne sebep oldu. Maraş’ta, Hatay’da, Adıyaman’da, Osmaniye’de enkaz altında kalan binlerce kişiyi koparttı sevdiklerinden. 40 binin üzerinde canı kaybettik… Unutamayacağımız, asla da unutmamamız gereken bu felaket sonrası yaraları sarmaya yine birlikte devam etmeliyiz. Tüm bu olanları unutup, arkada yardıma muhtaç insanlar kalmamış gibi kendi hayatımıza dönmememiz gerekir.
Deprem sonrası bölgelerden başka illere tahliyesi gerçekleştirilen vatandaşlara hassasiyetimizi korumamız gerekiyor. Şimdi okulların açılmasıyla deprem bölgesinden gelen çocuklar, okullarımızda misafir edilecek. Burada anne-babalara önemli bir görev düşüyor. Ebeveynlerin, okula gidecek olan çocuklarına, konuyla ilgili gerekli bilgilendirmeleri yapması gerekir. Deprem bölgelerinden gelen çocuklara, farklıymış gibi hissettirecek bakışlarda bulunmamaları gerektiği ve yine onların kötü hissetmesine sebep olacak soruların sorulmaması gerektiği anlatılmalıdır.
Uzmanların görüşüne göre depreme maruz kalan çocukların ihtiyacı olan ilk şey, bir güven duygusunun oluşturulması. Mutlaka bir uzmandan yardım almakla birlikte depremin çocuklara doğru ve sade bir şekilde anlatılması gerekiyor. Özellikle depreme şahit olmuş çocuklara, hiçbir şey olmamış gibi davranmaktan kesinlikle kaçınmak gerekiyor. Yaşadığı korkunun çok normal olduğunu fakat şimdi güvende olduklarını ifade etmek gerekiyor. Klinik Psikolog Sevil Tombul, katıldığı bir programda, çocukların yaşına uygun olarak açıklamalar yaparak onlara bir güven duygusu vermenin öneminden bahsetmekte. Tombul, “Ne olduğunun, neler yaşadığının farkındayım ve senin yanındayım” şeklinde yaklaşmanın çocuklar için sağlıklı olacağını vurguluyor.
Sadece depreme maruz kalan çocuklar değil, depremi yaşamamış fakat televizyondan, sosyal medyadan deprem görüntülerine şahit olan çocuklarda da olumsuz bir etki söz konusu olabiliyor. Burada elbette ebeveynlerin bilinçli bir şekilde hareket etmeleri gerekir. Çocukları olabildiğince sosyal medyadan uzak tutarak ve deprem hakkında sordukları sorulara doğru cevap vererek bir güven sağlamaları gerekiyor. Ebeveynler, çocukların deprem konusunda yaşadıkları endişe üzerine şu anda güvende ve onların yanında olduklarını, güvende olmak için tüm önlemlerin alındığını, yaşadıkları yerin güvenli olduğunu, olabilecek en güzel dille anlatmalılar.
Öğretmenlere de burada önemli bir görev düşüyor. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar, doğal afet konusunda olabildiğince doğru ve yalın şekilde bilgilendirilmelidir. Aynı şekilde depremin bir gerçek olduğu ve gerekli tedbirler alındığı takdirde bu depremden korunabilindiğini de vurgulayıp endişeleri biraz olsun azaltabilmeliyiz…