Şevval Elif KIRAN'ın 29 Ağustos 2023 tarihli yazısı: Karadeniz Sahil Rotaları
Herkese merhabalar, bu yazımda sizlere Karadeniz Bölgesinde gidilebilecek sahil rotalarından bahsedeceğim. Yaz ayını yavaş yavaş uğurladığımız bu günlerde, Karadeniz bölgesi çevresinde denize girilebilecek yerlere gelin beraber bakalım.
Karadeniz Bölgesinde ilk durağımız Giresun, Tirebolu ilçesinde yer alan Beygir Kumu Plajı, Akdeniz bölgesinin plajlarını aratmıyor. Her ne kadar Giresun’da denize girilecek farklı plajlar olsa da bunların başında Beygir Kumu Plajı gelmektedir. Yer altı suları bu bölgeden denize karışmaktadır. Bu nedenle bölgenin suyu oldukça serindir. Plaj, büyük bir falezin altında yer almasından dolayı inanılmaz bir manzara sunuyor. Tirebolu’da sahil boyunca uzun bir yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Bu yürüyüş parkuru spor sevenler tarafından sık sık kullanılmaktadır. Karadeniz’de meşhur plajlarının önemli bir kısmı Tirebolu’da bulunuyor.
Karadeniz Bölgesinde 2. Durağımız Sinop. Sinop Türkiye’de kesinliği olmamakla beraber en mutlu şehirler arasında da yer alıyor. Sakin ve yeşil ile mavinin birleştiği minik bir şehir olmasından kaynaklı birçok kişinin Samsun-Trabzon yolu üzerinden geçtiği belki de geçerken fark etmediği ya da uğramadığı bir şehir. Aslında tarihi açıdan da turistik açıdan da gidilip görülmesi gereken bir ilimiz.
Hem Doğu Karadeniz hem de Batı Karadeniz ikliminin göründüğü bölgede yer alan Antik Plaj aynı zamanda en çok ziyaretçi alan yerlerin başında gelmektedir. Sinop’un merkezinde bulunan Antik Plaj, Karadeniz’in en güzel plajlarından birisi olarak kabul ediliyor. Ayrıca plaj artık müze olarak hizmette olan Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi’ne 4 kilometre, Sinop Kalesi’ne ise 7 kilometre mesafede. Yine Sinop’ta yer alan Boztepe Burnu da tatil severler için iyi bir alternatiftir. Sinop’ta altın rengi plajların yanı sıra tarihi sevenlerin gözlerini alamayacağı Sinop Etnografya Müzesi, İnceburun Deniz Feneri, Hamsilos Koyu, Balatlar Kilisesi gibi farklı yerler de bulunmaktadır. Türkiye’nin en mutlu şehri olan Sinop’ta yer alan Akliman’da Sinop’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Şehir merkezine yaklaşık 9 kilometre mesafede olan Akliman sakinlik arayanlar için biçilmiş kaftan.
3. Durağımız ise Artvin, Kemalpaşa Plajı, Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde yer alır. İlçe merkezine 900 metre, Artvin merkeze 74 km uzaklıkta bulunur. Batum sınırına yakın Kemalpaşa mevkiinde konumlanan yemyeşil ormanlar ve dağlarla çevrili plaj temizliği, çakıllı kumsalı ve eşsiz manzarasıyla dikkat çeker. 2 km’lik uzunluğa sahip olan plajın denizi tertemiz ve hafif soğuktur. Kamp ve karavan yapılabilecek yerler arasında bulunan Kemalpaşa Plajı’nda eşsiz bir gün batımı manzarasına şahit olabilirsiniz. Girişi ücretsiz olan plaj çevresinde bir adet restoran yer alır. Kış turizmi ve doğa turizminin daimi yerlerinden olan Artvin ilimiz, Yaz turizmi içinde vatandaşlarımıza eşsiz manzaralar sunmaktadır. Plajların temiz ve kullanılabilir olması yerel halktan ziyade turistlerin de tatil yapabileceği bir ilimizdir.
Son olarak Karadeniz Bölgesinde Kastamonu iline gidiyoruz, Kastamonu ili Ankara ve Bolu illerine yakınlığı ile turistik açıdan uğrak yerlerdendir. Kültürel geziler ve denize kıyısı olan ilçesi Cide turizm açısından önemlidir. Kastamonu’nun Cide ilçesinde yer alan Gideros Koyu az bilinen, tenha lokasyonlardan bir tanesidir. Özellikle yeşil doğa ve mavi denizin bir arada bulunduğu bir yerde tatil yapmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken Gideros Koyu’nda otel, pansiyon ve kamp gibi farklı konaklama alternatifleri bulunuyor. Denizin etrafında bölgelere göre daha dalgasız olduğu bölge aynı zamanda Kastamonu mutfağından bandıma, ala pilav, omaç çorbası ya da köle hamuru gibi birbirinden lezzetleri denemek mümkün.