Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan pilavın tane tane olması ve tam kıvamında pişmesi arzu edilir. Ancak bazen bu sonucu elde edemeyiz ve pilav lapa olur. Peki, pilav neden lapa olur? 

Pirince eklenen suyun fazla olması, pilavın lapa olmasının ana sebeplerindendir. Tane tane bir pilav yapmak için pirinç mutlaka ölçü ile kullanılmalıdır. Pirinç sıcak suda bekletildiyse, bire bir ölçüde su eklenmelidir. Bekletilmediyse, bire iki ölçüde su konulmalıdır. 

Pirinç yıkama işlemi sırasında nişastanın tamamen akıtılmaması da pilavın lapa olmasına yol açar. Pirinç, beyaz suyu tamamen akana kadar bol suyla yıkanmalıdır. Ardından pirinç iyice süzülerek tencereye su kalıntısı olmadan konmalıdır. 

Pilav yaparken pirincin yağda yeterince kavrulmaması da lapa olmasına neden olabilir. Pirinç, yağla iyice kavrulmalı ve yağ tencerede gözle görülür hale geldiğinde kaynar su eklenmelidir. 

Pilav yapımında kullanılan yağ ve tuz miktarının az olması da lapa olma riskini artırır. Pilav, yağ ve tuz kaldıran bir yemektir. Örneğin, bir su bardağı pirince iki dolu yemek kaşığı yağ ve bir tatlı kaşığı tuz eklenmelidir. 

Pilav pişmeye başladığında önce orta ateşte suyun fokurdaması sağlanmalı, ardından en kısık ateşte pişirilmelidir. Pişirme süreci boyunca pilavın kapağının açılması veya karıştırılması da lapa olmasına neden olur. Bu nedenle, su ekleme aşamasında bir kez karıştırdıktan sonra pişene kadar karıştırmamak ve kapağını açmamak gerekir. 

Barış Manço’nun “Anahtar” Şarkısındaki Gizem Barış Manço’nun “Anahtar” Şarkısındaki Gizem

Bu ipuçlarına dikkat edilerek yapılan pilav, sofralarımızda her zaman arzu edilen lezzeti ve kıvamı sağlayacaktır.

Muhabir: Betül Demir