Şevval Elif KIRAN'ın 10 Ağustos 2023 tarihli yazısı: Teknoloji ve Bağımlılık

Herkese merhaba, bu yazımda sizlere hayatımızı kolaylaştıran unsurların doğru kullanılmadığı takdirde yarardan çok hayatımıza olumsuz etkilerini bırakması durumundan bahsedeceğim. 

Teknoloji; sanayide, üretimde ya da günlük yaşamımızda hayatımızı kolaylaştıracak pratik amaçlar ve uygulamalar için bilimsel bilginin kullanılmasıdır. Yani temel olarak, belirli bir amaca ulaşmak için bilimsel bilgimizi ne zaman kullanırsak, teknolojiyi de kullanıyoruz demektir.

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle beraber, birçok işlemi kısa yoldan markete, bankaya, devlet dairelerine gitmeden hallediyor olmak büyük kolaylık. Bu kolaylıklar hayatımızı doğrudan etkileyerek yeni bir yaşam biçimi elde ediyoruz. 

Peki ya bu kolaylıkların yanı sıra bizlere teknolojinin olumsuz etkileri neler? Neden bu kadar soyutlandık? Gelin beraber bakalım..

2023 istatistiklerine göre teknolojik aletler ile geçirilen vakit ortalama 2 saat 58 dakika olarak belirlenmiştir. Sosyal medya üzerinde sosyalleştiğimizi düşünüyor olsak da aslında dış dünyayla bağımızı keserek asosyalleşiyoruz. Eskiden arkadaşlarımıza, ailemize ayırdığımız o vakti şimdi ise sosyal medyada harcıyoruz. Teknolojiye güvenerek kim olduğumuzu unutmamalıyız, yani sosyal temasa ihtiyaç duyan ve teknolojiye bağımlı olmamamız gereken insanlar olduğumuzu unutmamalıyız. Çünkü teknoloji nadiren gerçek hayattaki sorunların çözümüdür.

Hayatımızdaki insanlardan uzaklaşıp teknolojiye yöneldikçe, sosyalleşmek yerine aslında tam tersini yapıyoruz. Teknoloji, insanları birbirine bağlamak için çok şey yapabilir, dostluklar ve farklı ilişkiler kurmaya ve güçlendirmeye yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda bizi arkadaşlarımızdan ve toplumdan uzaklaştırır. Sosyalleşmemek ciddi bir sorun haline gelebilir ve insan olarak bizler için doğal olmadığından kaçınılması gereken bir şeydir. Tüm imkanların elimizin altında bir tuş kadar uzakta olması bizler için bulunmaz bir imkan fakat bu imkanlardan yararlanırken, fiziksel olarak bulunmamız gereken yerlere de gitmemeye başladık.

Teknolojik gelişmeler sadece üretimin otomasyonunu sağlamakla kalmamış, aynı zamanda üretimde robotların kullanımını da sağlamıştır. Daha önce insanlar tarafından yapılan iş, şimdi onu eşit derecede verimli yapan ve aslında her ay bir kişiye ödeme yapmaktan çok daha ucuza mal olan robotlara verildi. Elbette bu, tüm alanlar için geçerli değildir, ancak geçerli olduğu alanlarda insan emeğinin potansiyelini ve maliyetini büyük ölçüde azaltmıştır. İnsana olan ihtiyacın azalması ve işsizlik, bunun en üzücü sonuçlarından bazılarıdır. İnsan gücünden yararlanmak yerine teknolojinin gelişimiyle beraber robotik aletler, insan gücünün yerini almaya hızla devam etmektedir. Bu da işsizliğin artmasına etki etmektedir. 

Teknolojinin kontrolsüz kullanılması, günümüzde bir ailenin bölünmesine neden olabilir. Fütursuzca kullanılan sosyal medya hesapları, insanların özel alanının kalmadığı mecraya dönüşmüştür. Chat üzerinden evli-bekar fark etmeksizin herkese ulaşılabildiği ve aldatmaların arttığı bir çağdayız. Bilinçsizce kullanılan sosyal medya, geri dönüşü olmayan durumların yaşanmasına sebep olacaktır. Ebeveynlerin, çocuklarının kullandığı teknolojiyi kullanamadıkları için mi yoksa çocuklar elektronik cihazlara gömülü kaldığı için mi bilemeyiz ancak bu ikilem sık yaşanmakta. Sırf ağlıyor ve yemeğini yemiyor diye küçücük çocukların eline tablet sıkıştırmak, çizgi film açarak oyalamaya çalışmak tamamen bilinçsizliktir. Bu bilinçsizlik ile yetişen bir çocuğun, ilerleyen yaşlarda teknoloji bağımlısı olmasında ailenin payı büyük olacaktır.

Teknolojinin gelişimiyle beraber değişen bu dünyada, doğru ve yerinde kullanımlarla hayatımıza olumlu etkilerini daha çok görebiliriz..