Sevdenur NAMALAN'ın 20 Eylül 2023 tarihli yazısı: Yalan Haberin Dolaşım Mekânı Olarak Sosyal Medya

Virilio, "telekomünikasyonun gerçek zamanlı küreselleşmesinin vahşi bir modeli" olarak gördüğü internetin, söylentilere ortam oluşturduğunu ve bu durumun "kamuoyunun manipüle edilmesinin kontrolsüz şekilde artmasına” neden olduğunu belirtir. Ona göre bu durum, "gerçek enformasyon devriminin aslında sanal dezenformasyon devrimi olduğunu göstermektedir. 

Sosyal medya bir yandan farkı kullanıcılar tarafından derlenen ve üretilen içeriğin paylaşıldığı, bilgiye kolay bir biçimde ulaşılabildiği ortamlar olarak nitelendirilirken diğer yandan teyide muhtaç bilginin hızla yayıldığı, çeşitli amaçlar doğrultusunda yalan/sahte haberin üretildiği ve geniş kitlelere ulaştırıldığı bir alan hâlini almıştır.

2006-2017 yılları arasında 3 milyondan fazla insanın paylaştığı 126 bin haberin incelendiği bir araştırmada Twitter'da yalan haberlerin gerçek olana göre yüzde 70 daha fazla paylaşıldığı görülmüştür. Bu noktada iki önemli unsurun etkisi olduğu varsayılabilir. Bunlardan ilki, trol hesaplar tarafından üretilen içerikler ve yapılan paylaşımların özellikle Twitter'da yoğunluk bulmasıdır. Bunun yanı sıra doğrudan insan katkısı olmadan içerik gönderebilen veya diğer kullanıcılarla etkileşime girebilen otomatik hesaplar olarak adlandırılan sosyal medya botlarının rolü üzerine yapılan çalışmalar da Twitter üzerinde yoğunlaşmaktadır. 

Pew Research Center tarafından gerçekleştirilen bir araştırma; özellikle Twitter'da yer alan bot hesapların sosyal medyadaki politik söylem algılarını değiştirmek, yanlış bilgiyi yaymak veya çevrim içi değerlendirme ve inceleme sistemlerini manipüle etmek için kullanılabildiğini belirtilmektedir.