Kadriye CİRİTCİ'nin 25 Kasım 2024 tarihli yazısı: 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü; 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararı ile ilan edilmiş olup, ülkemizde de her yıl kutlanmaktadır. 

Kadına yönelik şiddet yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı, fiziksel ve duygusal bütünlük hakkı gibi temel insan haklarının ihlal edilmesine yol açan toplumların geleceğini tehdit eden ağır bir insan hakları ihlalidir. Bu gün uluslararası kadına yönelik şiddetle mücadele günü. Son yıllarda giderek artan kadına karşı şiddete yönelik yaptırımların şiddetinin de arttırılması gerektiğini düşünüyorum.

Dünya toplumlarında ve ülkemizde, farklı kültürlerde ve coğrafyalarda, kadın olmanın zorluğunu bilmekte ve yaşanılan şiddet olaylarını üzüntüyle görmekteyiz. Kadına yönelik şiddetin kökleri, toplumlarda erkek ve kadın arasındaki eşitsizliğe dayanmaktadır. Oysa, kadınların güvende olduğu ve eşit haklardan faydalandığı yeni bir dünyayı inşa etmek mümkündür. Eğitimin her kademesinde, eşitliği ele alan konuların ders müfredatına dahil edilmesi, halka daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için Sivil Toplum Kuruluşları (STK), medya, özel sektör ile işbirliği içinde olunması, yeterli sayıda Kadın sığınma evlerinin yapılması, şiddet gören mağdurlara hukuki ve psikolojik destek sağlayan danışmanlık hizmeti veren yerlerin ivedilikle düzenlenmesi gerekmektedir. Yanyana durarak, birleşerek, çoğalarak bunları başarabiliriz.

Toplumsal mekanizmaların işleyişi açısından,  kadın-erkek eşitliği çerçevesinde kadınların her alanda, yer alması gerekir. Çünkü, bu ülkenin kavgalara, şiddete, Kadın ölümlerine değil, üreten, çalışan beyinlere ihtiyacı vardır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına dair sözlerinin birinde olduğu gibi;

“Dünyada her şey kadının eseridir”.

Gündemden düşmeyen ve giderek artan kadına şiddet haberlerinin ardından İstanbul Sözleşmesi tartışmaları yeniden başladı. İstanbul sözleşmesi,  kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında kabul edildi.11 Mayıs 2011 de Avrupa Konseyi tarafından imzaya açıldı. 46 Devlet ve Avrupa Birliği tarafından imzalandı. Türkiye 2021 yılında sözleşmeden çekilme kararı aldı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesi ile kadına yönelik şiddetin son bulduğu ve hak ve özgürlüklerden yararlanma noktasında cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir dünya hayaliyle kadına yönelik şiddete karşı birleşerek mücadele etmeyi temenni ediyorum.

İyilikle ve Sevgiyle kalın.