Sevdenur NAMALAN'ın 24 Mayıs 2023 tarihli yazısı

20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren kendini gösteren küreselleşme ile yeni teknolojilerin de gelişmesiyle gazeteciler de bu gelişmeye uyum sağlamak zorunda kalmıştır. Bu dönemde iletişim ağlarının gelişimi ve uydu teknolojilerinin gelişmesiyle de çıkan ürünler gazetecilerin işini kolaylaştırmış ve okuyucuya daha verimli haberler sunmuştur. Önce duvar ve tabletler üzerinde başlayan yazı ve iletişim, 1450’de Gutenberg tarafından matbaanın bulunması ile tam anlamıyla yayıncılık başlamıştır. 1920’li yıllara gelindiğinde radyo yayıncılığının başlamasının ardından 1939 yılında ilk TV yayıncılığı da başlamıştır. 1980’li yıllarda bilgisayarların ortaya çıkmasıyla masaüstü yayıncılık başlamıştır. Masaüstü yayıncılık 1990’lara gelindiğinde genişleyerek elektronik yayıncılığa geçmiştir. Bu yayıncılıkla birlikte kitle üzerinde daha anlaşılır hâle gelmiş ve etkileşim sağlamıştır.

Gelişen ağ teknolojileri ile hayatımıza en çok müdahil olan en önemli ağ internettir. Günümüzde internetin getirileri bilişim çağıyla, gazetecilik alanı da oldukça etkilenmiştir. Bu bağlamda da yaşadığımız dönemde bir hayli etkin olan internet gazeteciliği kavramı ortaya çıkmıştır. Bu kavram “çevrim içi (online) gazetecilik” veya “elektronik gazetecilik”  olarak da adlandırılmaktadır. Artık sadece internet ortamında yayın yapan haber portalları da mevcut. Bu portallar hem üretici açısından hem de okuyucu açısından masraf taşımamakta. Bu neden başta olmak üzere zamanla geleneksel medya, yerini yeni medyaya bırakmıştır.

Teknolojinin gelişmesi gazetecilik mesleğine birçok kolaylık sağlanmıştır. Yeni iletişim teknolojisiyle gazetecilerin arşive, kütüphaneye gitme gereği bulunmuyor. Bu bilgilere bilgisayar yardımıyla dijital arşivlerden, dijital kütüphanelerden ulaşabiliyorlar. Başka basit bir örnekle; kullanılan kameralara zamanla yeni özellikler eklenmesiyle, çeşitli yazılımların, programların da gelişmesiyle iletişim teknolojisi gazetecilere kolaylık sunmuştur. Haber kaynağına ulaşımda iletişim araçlarının da etkin rol oynadığı yadsınamaz bir gerçektir. Yine yeni iletişim teknolojileriyle gazeteciler, internet aracılığıyla daha geniş kitleye ulaşabiliyor.

Oya Tokgöz (1994) ise internet gazeteciliğini üç döneme ayırmaktadır: “İlk dönemde gazeteciler haberi kendi geleneksel gazeteleri için yapmış ve internete de aktarmışlardır. İkinci dönemde gazeteciler, internet için özgün haber içerikleri üretmişlerdir. Üçüncü dönemde ise kullanıcıya haber içeriğini denetleme fırsatı doğmuş ve tek yönlü iletişim yerine interaktif iletişim sağlanmıştır.” Gazeteci Oya Tokgöz'ün bahsettiği interaktif iletişimle herkes düşüncesini, eleştirisini sosyal medyada yorum olarak paylaşabiliyor aynı zamanda bu paylaşım sayesinde daha geniş kitleye duyurabiliyor. İnteraktif kavramı, paylaşımı eşit şekilde yapabilme ve karşılıklı iletişimi ifade eder.