Şevval Elif KIRAN'ın 16 Kasım 2023 tarihli yazısı: Geçmişten Günümüze Yöresel Yemekler

Herkese merhaba. Bu yazımda sizlere, geçmişten günümüze kadar şanı yürümüş, adını duyduğumuz zaman bile iştahımızı açan yöresel yemeklerden bahsedeceğim. Lütfen bu yazımı tok karna okuyunuz.

Ülkemiz, dört bir tarafıyla birbirinden lezzetli, birbirinden özel yemek kültürüne sahiptir. Türk mutfağı denilince aklımızda yer etmiş lezzetli yemeklerimiz, dünyaya adlarını duyurmuştur. Bu yemekler nelerdir anlat anlat bitiremeyiz fakat yazımda birkaç tanesine değinmek istiyorum.

Öncelikle benim de hayatımda bir kere de olsa tatmış olduğum ve bayılarak yediğim KAYSERİ YAĞLAMASI olacak. Kayseri yağlaması (şebit) adı verilen ince açılan bazlama ekmeğinin üzerine kıymalı harç konulması suretiyle yapılan, sarımsaklı yoğurtla servis edilen bir yemektir. Ekmeklerin, yağlı kıyma karışımı ile yumuşatılarak kat kat tabağa konulması ile hazırlanır. Yağlama yapılırken yufkalar üst üste konulur ve aralarına yağ sürülür. Kayserililerin genellikle sabah kahvaltılarında ya da beş çaylarında çayın yanında ikram ettikleri şebit oldukça doyurucu ve lezzetlidir.

Kendi memleketim de olan Trabzon’a ait TRABZON YAĞLI PİDE… O tereyağının kokusu ile pidenin birleşiminden ortaya çıkan bu lezzeti mutlaka tadın isterim. Hem görünümü hem de lezzeti ile diğer pide çeşitlerinden farklıdır. Yuvarlak bir şekilde hazırlanan hamur, peynir çeşitleri ile zenginleştirilir. Pidenin üst kısmında yumurta kırılır. Pide tabii ki elde tutularak yenirse lezzet verir ama yağlı pideyi aynı zamanda kenarlardan başlayarak parça parça kopartılıp ortadaki yumurtaya bandırılarak yerseniz tam anlamıyla tadı damağınızda kalacaktır.

Trabzon ilinden Erzincan iline ulaşacak olursak Erzincan mutfağında yer etmiş gerçekten tadılması gereken müthiş bir lezzet olan GILLOR’u buluruz. Gıllor aslında yoğurtlu bulgur köftesinin ta kendisidir. Soğanlı sos ve sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edilir. Ortalama 45-50 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Bulgurun kurutulma aşmasından başlayarak doğadan gelen bu lezzet, sarımsaklı yoğurtla buluşunca ortaya şahane bir yemek çıkıyor. 

Yazımı bitirmeden bir de yöresel tatlıdan bahsetmek istiyorum. İş seyahatim dolayısıyla tam da yerinde yeme fırsatı bulduğum, adıyla hepimizin aklında yer eden ŞILLIK tatlısı; un, ceviz ve nişasta ile hazırlanır. Hamur, kare şeklinde dilimlenir. Şerbetle zenginleştirdikten sonra servis edilir. Bayram sofralarının vazgeçilmezidir. Vakit ve fırsat bulursanız Şanlıurfa’da yemenizi şiddetle tavsiye ederim. 

Ülkemizin her bir yerinde kendine, yörelerine ait besinler ile elde edilen binbir çeşit yemeklerimiz TÜRK MUTFAĞINI dünyaya duyurmaya devam ediyor. Fikir olması açısından isimleri sizlerle paylaştım. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle...