Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 22 Eylül 2023 tarihli yazısı: Gençler Ne Yapıyor?

Türkiye’de gençler ne yapıyor? Nasıl yaşıyor? Siyasetin ana başlıklarını oluştururlarken ve tüm siyasi partiler onları merkezine almışken gençlerin ne yaptığını, nasıl yaşadığını bilen var mı? Sahi bu gençler ne istiyor, ne yapıyor, nasıl yaşıyor?

Tüm siyasi söylemlerin dışında bir hayat süren gençlerin, yaşantılarının ana maddelerinden birini geçim oluşturuyor. En büyük kaygıları ise gelecek kaygısı. Günlük hayatlarını karşılamak için ise türlü türlü işlere yöneliyorlar. Okurken çalışmak istiyorlar, sosyal hayatlarını arkalarında bırakıyorlar. Mezun olup iş telaşına düşüyorlar, tecrübe kriterine takılıyorlar. “Ne iş olsa yaparım” diyorlar. Eğitimlerinin dışında türlü türlü iş yüklerinin altında eziliyorlar. Onlar da kısa yoldan para kazanmanın peşine düşüyorlar.

Son yıllarda beyin göçünün ne kadar arttığı, konuşulan konular arasında. İşsizlik ve gelecek kaygısı, gençleri ülkelerinin dışında yaşamaya zorluyor. Hayat pahalılığı bu kararlarını tetikliyor. Okurken arkadaşları ile bir bardak kahveye 70-80 TL verememek, öğle yemeklerinden mahrum kalmak, yeterli beslenememek, konser, festival gibi sosyal etkinliklerden yararlanamamak gibi türlü türlü sebepler onları bu ülkeden gitmeye, başka ülkelerde daha rahat bir yaşam sürmeye itiyor.

“İleri düzeydeki meslek ve bilim adamları ile uzmanların bir başka gelişmiş ülkede yerleşip çalışmak amacı ile kendi ülkelerinden ayrılması” diyor Türk Dil Kurumu (TDK) “beyin göçü” kavramını açıklarken. İleri düzeydeki meslek ve bilim insanlarını ülkelerinden eden ana kriter ise daha rahat koşullarda yaşama isteği yani ekonomik nedenler.

Gençler kendilerince kaygılarını, endişelerini, isteklerini ifade etseler de onların bu düşünceleri sadece söylemde kalabiliyor. Geçinmek için türlü yollara başvuruyorlar demiştik. Mesela genellikle yaş ortalaması 35 yaş üzeri olan borsaya artık gençler de giriş yaptı. Borsa İstanbul'da hesap açan 30 yaş altı yerli yatırımcı sayısı sadece iki ayda yaklaşık 728 bin artışla Ağustos sonu itibarıyla 1 milyon 635 bine yükseldi. 30 yaş altı yerli yatırımcı sayısı Ağustos 2022'de sadece 417 bindi. Bu rakam, bir yıl içinde yaklaşık dört katına çıkmış oldu. Bir yıllık artış oranı yüzde 292 olarak kayıtlara geçti.

Gençler baktı ki cepteki harçlık haftalığa yetmiyor. “Nasıl kolay yoldan para kazanırım, haftalığı nasıl ikiye katlarım” derdine düştü. Birçok genç, borsaya yönelmiş olmalarını, geçinememeye bağlıyor. Gençler iyi bir hayat sürmek için çırpınıyor. Dedik ya türlü yollara başvuruyor ama ne kadarı dikkat çekiyor bilinmiyor. Gençlerin bu çırpınışlarına artık kesin çözümler bulunabilse...

Bu arada bu borsa meselesi o kadar aldı başını yürüdü ki kiminle konuşsam hisse senedi peşinde. Gencinden esnafına, ekonomistinden ev hanımına herkes borsada. Umarım her yerde yazılanlara kulak kabartmazlar ve çok insan üzülmez.