Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 24 Mayıs 2024 tarihli yazısı: Diyetseverler
Havanın ısınması yaza formda girmek isteyenleri de hareket geçiriyor. Herkesin amacı uzun zamandır rafa kaldırdığı o sevdiği elbisenin içine girebilmek. Kimi epeydir hayalini kurduğu eski zayıf günlerine dönmenin derdinde, kimi hiç olmadığı zayıf hâlinin peşinde. Diyetseverler için diyete başlama mevsimi çoktan geldi.
Akdeniz diyeti, su diyeti, meyve diyeti, dukan diyeti, Karatay diyeti, ketojenik diyet... Sürekli diyet yapanlar bilir ki türlü türlü diyet çeşitleri vardır ve bu diyetlerin en önemli özelliği, hızlı kilo verdirmesidir. Diyet zamanı gelenler kendilerine en uygun diyeti seçer ve o mucize sürecin bir an önce gerçekleşmesini bekler. Şimdilerde ise glütensiz diyet gündemde. Glüteni son yıllarda sıkça duymaya başladık. Glütensiz diyetler, çölyak gibi hastalıklarda, tedavilere destek olmak için kullanılıyor ve kimi hastalıklarda, ömür boyu glütenden uzak durmak gerekebiliyor.
Çölyak hastalığında vücut, glüteni yabancı bir madde olarak algılar ve bağışıklık sistemi bu maddeye saldırır. Bu saldırı, ince bağırsaktaki villus adı verilen yapıların hasar görmesine yol açar. Çölyak hastaları glüten tükettiğinde bu yapılar hasar gördüğü için besinlerin emilimi engellenir, bir dizi semptom ortaya çıkar. Bu semptomlar arasında karın ağrısı, ishal, kilo kaybı, yorgunluk ve cilt sorunları bulunur. Çölyak hastalığının tek etkili tedavisi, ömür boyu süren bir glütensiz diyet uygulamaktır. Bu diyet, glüten içeren buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların tamamen beslenmeden çıkarılmasını içerir. Çölyak hastalarının dikkatli bir şekilde beslenmeleri ve glüten içeren gıdalardan kaçınmaları, semptomların kontrol altına alınmasına, bağırsakların iyileşmesine yardımcı olur. İşte şimdilerde ise bu beslenme türünü hasta olmadan beslenme rutinine yerleştirmek isteyenler var.
Kilo vermek isteyenler için her türlü diyeti denemek kaçınılmazdır. Glütensiz diyet de bunlardan biri. Oysaki her diyet, her insan için sağlıklı olmayabilir. Her metabolizmanın çalışma düzeni farklı olabilir. Sağlıklı bireyler için glütensiz diyet de önerilmiyor. Tam tahıllar, lif ve vitamin açısından zengin olan buğday, arpa ve çavdar gibi glüten içeren tahıllar, dengeli bir beslenme için önemlidir. Uzmanlar, glütensiz bir diyetin sağlıklı bireylerde diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğinin üzerinde duruyor. Yazın fit görünmek için aman ha sağlığınızdan olmayın. Doktorunuz ve diyetisyeniniz önermediği sürece size uygun olmayan diyetlerin peşinden koşmayın.